Doğumu izleyen 1 hafta, 10 günlük süre içerisinde anne, kendi kendine ve sosyal destekle daha kolay düzelen bir hüzünlülük hali yaşıyor. Bu hüzünlülük durumu ciddi bir depresyon hastalığı değil, evrimsel adaptif bir olaydır.
Yeni doğan bebeğe alışmak için annenin süreye ihtiyacı vardır. Doğum sonrası hüzün 9 ay içinde yaşamış varlıktan ayrı düşmek ve annelik rolüne alışmak için gerekli bir geçici adaptasyon dönemidir.
Sorun haline getirmeyin
Bu hüzne biz patolojik gözle değil olumlu gözle bakıyoruz. Ancak bu süre uzarsa, şiddetlenirse ve depresyona dönüşürse o zaman mutlaka tedavi edilmesi lazım. Ama bu kendi başına çok sık gözüken ve hastalıkla asla addetmediğimiz bir durum.
Doğum sonrası hüznün en tipik belirtisi kolay ağlamadır. Hassasiyet, aşırı alınganlık da diğer belirtilerdir. Âdet öncesi dönemde kadınların yaklaşık %60'ında görülen belirtilere çok benzer şeylerdir bunlar. Kolay öfkelenme, çocuğa karşı ne yapacağını bilemeyip aşırı telaşlanma yine sık görülen davranışlardır.
Kendiliğinden geçer
Bu belirtiler çok aşırı ve şiddetli boyutta değildir. Kadın eşine karşı öfkeli olabilir. Bu süreç, yeni anneye daha çok özen gösterilerek, bebeğin anneyle bağ kurması, meme emmesi ve sarılıp ağlamasıyla kendiliğinden söner.
Anne & Çocuk Kanalı
Hepsini gösterHamileliğin 8. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 9. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 6. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 5. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 4. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 7. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 3. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 2. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Yorumlar