Doğum çatlağı hangi durumlarda görülür?
Doğum çatlakları özellikle hamileliğin dördüncü ayından sonra bebeğin büyümesi ve annenin kilo almasıyla belirginleşmeye başlamaktadır. Hamileliğin dördüncü ayından itibaren beslenme konusunda daha dikkatli ve tedbirli olunması gerekir. Böylelikle kilo artışında daha kontrollü bir durum söz konusu olacaktır ve vücudunuzda genişleme çok fazla görülmeyecektir.
Daha az kilo alımı ve genişlemenin daha az olmasıyla çatlak oranı da daha az olur. Ne kadar az genişleme olursa, o kadar az çatlak oluşur. Özelikle gebelik sürecinde ideal kilo atışı 10 ile 12 kg arasındadır. 12 kilodan daha fazla alınan kilonun ne bebeğe ne de annenin gelişimine herhangi bir katkısı olmayacağından, anne adayında sadece kozmetik sorunlar yaratacaktır. Bu nedenle hamileliğin özellikle dördüncü ayından itibaren kilo alımı dengeli, düzenli ve kontrollü olmalıdır. Hızlı ve ani kilo artışından kaçınmamız gerekmektedir.
Doğum çatlaklarının önlemenin yolları
Doğumda oluşacak çatlakları en aza indirmek için su tüketimine çok dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü çatlakların en önemli nedenlerinden biri cildin kuruması ve gerilmesidir. Hamilelik süresince günde 8 ile 10 bardak arası su tüketmek gerekir. Su tüketimiyle cildin nem oranı artacağından çatlak oluşumu en aza iner. Aynı zamanda düzenli kullanılan nemlendiriciler de cilt çatlağının oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Yorumlar