Çocuklarda teknoloji bağımlılığı nasıl sorunlara yol açabilir?
Çocuklarda teknoloji bağımlılığı ilk olarak çocukta fizyolojik sorunlara yol açabilir. Çok uzun süre televizyon ya da bilgisayarın başında geçirilen vakitlerde çocukta görme problemleri, duruş ve oturma bozuklukları oluşabilir, omurilikte, iskelette eğrilikler meydana gelebilir.
Çocuklarda teknoloji ve İnternet bağımlılığının fizyolojik etkilerinin yanı sıra psikolojik zararları da vardır. Çocuk çok uzun süreler İnternet'te ve teknolojik cihazların başında vakit geçirdiği takdirde dışarıdan izole bir hale gelir. İlişkileri ve sosyalliği azalır. Zaman içinde içine kapanık ve özgüveni düşük bir çocuk haline gelir. Teknolojik cihazların çok kullanılması ailenin de tepkisini alacaktır. Çocukla aile arasında sürtüşme, iletişimsizlik meydana gelecektir.
Çocuklarda teknoloji bağımlılığı uyku bozukluklarına yol açabilir. Çocuğun sabahlara kadar İnternet'te vakit geçirmesi, daha sonra uyuyamamasına ya da fazlaca geç uyanmasına ve uyku düzeninin bozulmasına yol açacaktır.
Teknoloji bağımlısı çocuk kendini dışarıya kapattığı, izole ettiği için insan ilişkilerinin azalması ile birlikte sosyal zekasında da bir düşüş yaşanacaktır. Çocuğun depresyona girme olasılığı yükselebilir, asosyal belirtiler gösterebilir ve bazı psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu durumda aileler çocuğu gözlemlemeli ve İnternet başında ne kadar vakit geçirdiğini, ne kadar izole olduğunu ve odasında ne kadar kapalı kaldığını ve ne kadar süre bu araçlarla ilgilendiğini incelemelidir. Yapılan gözlemlerin sonucunda gerekirse bir uzmandan, bir aile danışmanından destek almak gerekir.
Yorumlar