Çocuklarda laktoz intoleransına karşı beslenme nasıl olmalıdır?
Laktoz süt şekeri olarak da adlandırılır. Başlıca laktoz kaynağı süttür.
Laktoz intoleransı, süt veya süt ürünlerinde bulunan laktozun sindiriminde gerekli laktaz enzim eksikliği ya da enzim aktivitesinde yetersizlik sonucu sindirilememesi durumudur. Bu durum sonucunda gaz, karın ağrısı, kramp, bulantı, kusma, ishal, dehidratasyon gibi semptomlar olabilir.
Laktoz intoleransı olan bireylerde tıbbi beslenme tedavisinde amaç, diyetle alınan laktoz miktarını azaltmaktır. Çocuklarında laktoz intoleransı görülen aileler, etkilerden korumak için süt tüketimini sınırlandırmaktadır. Oysa süt ve sütten elde edilen besinlerin tüketimi çocuk beslenmesinde çok önemlidir. Bu besinler vücudumuz için gerekli kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynağıdırlar.
Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamaz. Bu grup ayrıca protein, fosfor ile B2, B12 ve A vitamininden zengindir. Büyüme ve gelişme, dokuların onarımı, kemik ile dişlerin gelişimi ve sağlığı, sinir ve kasların düzenli çalışması, hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkindirler. Çocuklar için tüketilmesi önerilen miktar günde 3-4 porsiyondur.
Bizim önerimiz süt tüketimini azaltmak yerine laktozsuz süt ve laktoz içeriği düşük yoğurt gibi düşük laktoz içeren besinleri veya süt yerine yoğurt tüketmektir. Üstelik çocukların severek tüketeceği laktozsuz sütler bulunmaktadır. Laktozsuz sütler ve veya yoğurtlar çocuklarınızın sağlıklı beslenmesine katkıda bulunan alternatiflerdir.
Yorumlar