Çocuklarda çarpık ayak nasıl tedavi edilir?
Bebeklerde çarpık ayağın tedavisi çocuk doğar doğmaz başlar. İlk olarak konservatif tedavi yöntemleri uygulanır. Bu, son yıllarda popülarite kazanan ve başarı ile uygulanan ponseti alçı tedavisi yöntemidir. Burada işlemler şu şekilde bir sıraya sahiptir. Çocuk doğar doğmaz alçı tedavisine alınır. Bu alçılar düzeltici alçılardır ve haftalık olarak değiştirilir. Ortalama olarak 5 alçı, nadiren dirençli olgularda 6 ya da 7 alçıya gereksinim duyulabilir. Bu işlemin sonunda tedrici olarak düzeltme işlemi gerçekleştirilir. Alçılamanın sonunda aşil tenotomisi adı verilen, arkadaki gergin aşil tendonunun cerrahi yöntemle kesilmesi işlemi uygulanır.
Alçılama yöntemi ile bu vakaların yüzde 95-96'i tedavi edilebilmektedir ancak çok nadir olarak kalan yüzde 4'lük, 5'lik kısmın tedavisinde geniş cerrahi adı verilen, daha ileri, daha büyük cerrahi girişimler gerekebilir. Ancak bu girişimlerle de başarılı sonuçlar elde edilir.
Cerrahi işlem de yapıldıktan sonra, ayağın, yani ayaktaki düzelmenin korunması gerekir. Çünkü çarpık ayak sendromunda nüks ihtimali vardır. Dolayısıyla çarpık ayak tedavisi görmüş çocukların tedavi sonrasında da takip edilmesi gerekir.
Tedavi sonrasında bebeklerde genellikle geceleri kullanılan bacakların arasında demir bar olan ve ayakları düzeltilmiş pozisyonda muhafaza eden abdüksiyon cihazı adı verilen bir cihaz kullanılır. Abdüksiyon cihazını, çocuk müsaade ettiği müddetçe yaklaşık 3-4 yaşına kadar kullanmak gerekir.
Yorumlar