Çocuk neden yaramazlık yapar?
Öncelikle yaramazlık kavramını açıklamak gerekir. Çocukların doğasında yaramazlık yapmak vardır. Yaramazlık dediğimiz şey, çocuğun anne babanın, öğretmenlerin beklentisinin dışında hareket etmesidir. Ama bazen bu beklentiler fazla olur. Anne baba çocuğun yaramaz olduğunu söyler. Örneğin çocuğun doğasında hareket etmek, koşturmak vardır ancak anne baba çocuğun misafirlikte sürekli oturmasını, hiç terslik çıkarmamasını, hep yanında kuzu gibi oturmasını bekliyorsa bu, çocuğun doğasına aykırı bir şey olduğu için yaramazlık olarak nitelendirilemez. Yaramazlık dediğimiz şey çocuğun anne babasının beklentisinin dışına çıkmasıdır. Bu nedenle anne ve babanın çocuktan doğru beklentiler içine girmesi lazım.
2 yaşındaki bir çocuk evin her tarafını kurcayalabilir. Çekmeceleri karıştırır, mutfak dolaplarına bakar. Bunlar yaramazlık değil, keşfetme çabasıdır. Dolayısıyla neyin yaramazlık, neyin yaramazlık olmadığını tanımlarken dikkat etmemiz gerekir. Bir çocuk gerçekten yaramazlık olarak nitelendirilebilecek davranışlar sergiliyorsa; yaşına uygun olmayan, beklenenin aksi davranışlar gösteriyorsa bu çocuk aslında topluma bir mesaj veriyor demektir. "bende, benim eğitimimde veya benim ailemde, yaşadığım ortamda bir şeyler ters gidiyor" diyor olabilir. Örneğin çocuk okula geldiğinde sürekli birilerine silgi atıyor, sürekli dersi bozuyorsa bu çocuk aslında topluma bir mesaj veriyor olabilir: "benim dünyam rahat değil, ben de sizi rahat bırakmıyorum".
Yaramazlığı çocuktan gelen bir mesaj olarak algılayıp, onun dünyasında ters giden şeyi bulmak, çözmek daha doğru olacaktır.
Yorumlar