Çocukların büyük bir çoğunluğunda ilerleyen yaşlarda damak problemleri ortaya çıkıyor. Başparmak direk damağa oturduğu için damaktaki problemler nedeniyle çocuklar daha sonra diş doktorlarına götürülüyorlar. Genelde bu ilkokul çağlarında oluyor.
Damak ve diş problemleri
Ağızda kapanma bozuklukları olabiliyor. Çocuğun eli sürekli ağızda olduğu için ilk çıkan dişlerle sürekli oynuyor ve dişler yamulabiliyor. Bu yüzden çok fazla zararı var tabii. Bunları engelleyebilmek için de çocuklara mümkün olduğu kadar ona fark ettirmeden elini oradan çekmek ve bir şekilde başka bir uğraşa yönlendirmek gerekiyor.
Damağın farklı yapısından dolayı ortaya konuşma bozukluğu da çıkabilir. Dişler normalde gelişmesi gereken şekilde gelişmediği için seslerin telaffuzunda tabii ki farklılıklar olacaktır. Belki özellikle küçük yaşlarda bu fark edildikten sonra bir periyodontik veya ortodontik tedaviyle düzeltilebilir ama belli bir yaştan sonra bunu artık düzeltemiyoruz.
Sosyal bozukluklar
Ayrıca sosyal zararları da var. Çocuğun anaokulunda, 3-4 yaşındayken parmak emiyor olması arkadaşları tarafından daha küçük yaşta bir bebek olarak algılanmasına neden oluyor ve bu çocukta aşağılanmış hissi uyandırıyor.
Anne & Çocuk Kanalı
Hepsini gösterHamileliğin 8. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 9. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 6. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 5. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 4. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 7. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 3. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 2. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Yorumlar