Boyun fıtığı teşhis yöntemleri nelerdir?
Boyun ağrısı şikayetiyle kliniğe başvuran hastanın öncelikle şikayetinin çok iyi dinlenmesi buna yönelik klinik muayene bulgularının sistemik bir şekilde değerlendirilmesi sonra röntgen tomografi, MR veya gerekli laboratuvar tekniklerine dayanarak doğru teşhisin konulması tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir.
Boyun fıtıklarının teşhisi sadece MR yoluyla olmamaktadır. Bazen kemik yapıya bağlı osteofit dediğimiz çıkıntılar olmakta veya kemik tümörleri kemik metastasları kemik enfeksiyonları röntgen veya MR'larda görülememektedir.
Tomografilerde kemik enfeksiyonlarıyla karşılaşabilmekteyiz.
Kemik enfeksiyonlarının boyun fıtığı diye tedaviye alınması son derece tehlikeli sonuçlara varabilmektedir.
Altta yatan sebeplerin doğru belirlenebilmesi için birinci sırada hastalık öyküsü, yani hastanın şikayetleri, ikinci sırada muayene, üçüncü sırada da gereken tetkiklerin toplu olarak değerlendirilmesi şarttır.
Bazen hastanın sadece MR'arına bakılarak boyun fıtığı teşhisiyle tedavi düzenlenmektedir.
Burada derin ısıtıcı dediğimiz ultrason gibi cihazların uygulanmasıyla kemikte var olan enfeksiyon gibi iltihap gibi şikayetlerin oluşmasına sebep olmaktadır.Bu sebeple kişinin şikayetiyle beraber gerekli tüm tetkiklerinin boyun fıtığı teşhisinde doğru olarak değerlendirilmesi gerekir.
Yorumlar