Bel ve boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?
Bel ve boyun fıtıkları toplumda dejeneratif omurga hastalıkları içinde en önemli hastalıkların başında gelmekte. Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde genellikle konservatif yöntemler dediğimiz ameliyat dışı yöntemler tercih edilir. Genellikle hastalar zaten doktora başvurmadan önce istirahat ve birtakım geleneksel yöntemlerle kendini tedavi etmeye çalışır. Hekime ise ağrısı geçmeyince müracaat eder.
Bel ve boyun fıtığının geleneksel tedavi yöntemlerinin başında fizik tedavi gelir. Fizik tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastalar daha sonra bir basamak üstte yer alan algoloji - ağrı bölümüne başvurur. Ağrı tedavisi ile sorunlarına çözüm arar. Fizik tedavi ve algolojiden de fayda göremeyen bel ve boyun fıtığı hastaları, son aşamada cerrahi tedavi yöntemlerine başvurur. Bu hastaların oranı da yaklaşık yüzde 2 civarındadır. Yani bel ve boyun fıtığı hastalarının ancak yüzde 2 kadarı ameliyat edilir. Geri kalan hastalar geleneksel yöntemlerle tedavi edilir.
Bel ve boyun fıtığında cerrahi gerekçesi, tanısı doğru konmuş, öncesinde de geleneksel tedavi yöntemlerinden fayda görmemiş hastalarda, mikrocerrahi, endoskopik cerrahi tedavi yöntemleri ile yapılabilir.
Doğru hasta seçimi yapıldığında, bel ve boyun fıtığı ameliyatlarında başarı oranı kişiden kişiye değişmekle beraber, yüzde 90 civarındadır. Geri kalan yüzde 10'luk kısımdaki hastalarda ise biyomekanik ve genetik sorunlar nedeniyle hastalık tekrar ederse, cerrahi müdahale de tekrarlanabilir. Ancak bu oran yüzde 10'un altındadır.
Bel ve boyun fıtığının cerrahi tedavisinde başarı oranı en yüksek olan yöntem mikrocerrahi olarak da bilinen mikrodiskektomi yöntemidir. Hasta genellikle aynı gün içinde ayağa kalkar, 1 gün sonra taburcu olabilir, 3-4 haftalık bir zaman diliminde de günlük hayatına başlayabilir.
Yorumlar