Bebeklerde alerjiye neden olabilecek maddeler nelerdir?
Bebeklerde en sık alerji gıdaya karşı gelişir. İnek sütü, yumurta, balık, buğday, fıstık bebeklerde görülebilecek gıda alerjilerinin %90'ından sorumludur. Ancak 1 kez gıda alerjisi gelişmişse bunun sonucu olarak gelişebilecek bronşiolitler, tekrarlayan sinüzitler veya mide bağırsak sorunları sonucunda oluşabilecek hastalıklar etrafımızdaki bazı çevresel etkenlerle alevlenebilir. Burada kimyasal kokulardan özellikle söz etmek gerekir.
Eğer bir şekilde gıda alerjisine bağlı bronş hassasiyeti gelişmiş bir çocukla karşı karşıya isek tekrarlayan bronşitlere neden olma olasılığı vardır. Burada çamaşır suyu en büyük sorun oluyor. Çünkü anneler çocuklarının sık hastalanmasını istemediği için aşırı hijyenik ortam yaratma yoluna gidiyorlar ve çamaşır suyu kullanıyorlar. Oysaki bu çamaşır suyunun kokusu alerjik bronşiti olan bir çocukta daha da fazla problemi tetikleyecektir. Onun dışında oda spreyleri, saç spreyleri, parfümler veya kapalı alanlarda yaşam söz konusu olduğu için kalorifer üstlerinde çamaşır kurutma sonucunda kimyasal buharının odaya karışması çocukta alerjiyi tetikleyecektir.
Ciltten alerji yapan maddeler söz konusu olabilir. Özellikle kontakt dermatit denilen tablolar, sürülen kremlerde ve temizleme mendilleriyle gelişebilir. O zaman o maddenin bir daha kullanılmaması daha sonra tekrar uygulandığında aynı reaksiyonun görülmesiyle tanı yoluna gidilebilir. Böyle durumlarda nedene yönelik hareket etmek gerekir. Çevresel olarak kimyasalların bu tür katkı maddesi içeren kremlerin mümkün olduğunca çocuğa uygulanmaması daha saf ürünlerin tercih edilmesi uygun olacaktır.
Yorumlar