Bebek kabız olduğunda neler yapılmalı?
Kabız olan çocuk için evde alınabilecek ilk önlem bebeğin sıvı alımını arttırmaktır. Bunun yanı sıra bebeğin beslenme düzeninde lifli gıdalara ağırlık verilebilir.
Kabız olan çocuk pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yemelidir. Bu dönemde kabak ve bamya gibi yumuşak gıdalar yemekte fayda vardır. Bu sebzeler zeytinyağı ile pişirilerek çocuğa yedirilebilir.
Kabız olan çocuğun süt tüketimi azaltılmalıdır. Sütü çok seven bir çocuksa süt su ile karıştırılarak çocuğa verilebilir. Küçük bebeklerde ise süt tüketimi tamamen ortadan kaldırılmalıdır.
Zor dışkılayan bebek için, bir kulak çubuğunun ucuna krem ya da zeytinyağı sürülerek ileri geri ve dairesel hareketlerle bebeğin makatına uyarı yapılabilir. Daha büyük çocuklara ise içeriğinde dışkı kıvamını yumuşatıcı maddelerin bulunduğu tüp lavmanlar uygulanabilir.
4 günü geçen, dışkının sert olduğu ve zor yapıldığı durumlarda çocuk doktoruna gitmekte fayda vardır.
Bebekte kabızlık tedavisi
Bebeklerde görülen dışkılayamama problemi kabızlık ise bebeğe diyet tedavisi uygulanabilir. Diyet tedavisinin yetmediği durumlarda dışkı kıvamını yumuşatacak ilaçlar kullanılabilir.
Bebekler bazen karın iç basıncını arttıramadığından dışkıyı biriktirip 4 - 5 gün sonunda basınçla dışarı atar. Bu duruma yalancı kabızlık denir. Yalancı kabızlık durumunda bebeğin karın içi basıncını arttırmak için bebek yarı oturur pozisyona getirilerek karnına masaj yapılabilir.
Dört günden daha seyrek dışkı yapan bebeklere gliserinli fitil uygulaması yapılabilir.
Zor dışkılayan bebek için, bir kulak çubuğunun ucuna krem ya da zeytinyağı sürülerek ileri geri ve dairesel hareketlerle bebeğin makatına uyarı yapılabilir.
Yorumlar