Bebeğin yürümeye başlaması için neler yapılabilir?
Bebekleri daima alıştırmak, her şeye karşı alıştırarak büyütmek çok önemlidir. Örneğin kafa kontrolü için başını kontrol ettirmek ona gülümsemek, göz kontağı sağlamak, otururken yanında kontrolünü sağlamak, emeklemeye başladığında önüne bir obje koyarak oraya doğru emeklemesini sağlamak çok önemlidir. Bu bakımdan, yürümeye alıştırırken de onları cesaretlendirmek, alıştırmak çok önemlidir.
Bebeği yürümeye alıştırma süreci
Çocuğun bir objeye tutunarak ayağa kalkması sağlanabilir, ayakta durması sağlanabilir. Bu sağlandıktan sonra yavaş yavaş tek eliyle tutması sağlanabilir. Daha sonra eliyle tutarak birkaç adım atmasını sağlamak, her seferinde cesaretlendirmek, onu korkutmamak gerekir.
Bunu kademe kademe yapmak gerekir. Buradaki en önemli olay onun hazır olduğunu hissettikten sonra yapmaktır. Yani önce mutlaka oturması, sonra emeklemesi gerekir. Ardından kendini ayağa kaldırması gerekir. Kendini ayağa kaldırdıktan sonra destekle adım atmasını sağlamak son aşamadır.
Adım attırırken de önce 2 taraflı elinden tutarak, sonra tek taraflı elinden tutarak adım atması sağlanır. Bunun arkasından da gene ellerini çok iyi kontrol ettikten sonra adım atmasını sağlamak gerekir. İlk birkaç adımı attıktan sonra çocuk cesaretlenir ve yaptığı işten ayrıca mutluluk duyar. Çocuğu cesaretlendirmek çok önemlidir. Kesinlikle korkutulmamalıdır. Çocuk henüz yürümeye hazır değilse hiç acele etmemek gerekir.
Çocuklar 12-15 ay arasında yürüyebilmektedir. Bazı çocukların yürümesi 18 aya kadar uzayabilir. Bu bakımdan her şeyi zamanı geldiğinde yapmak yararlıdır. Zamanı geldiğinde her çocuk yürümeye başlayacaktır. Yoksa yürüteçle, elinden tutmakla, birtakım aletlerle desteklemeye genellikle gerek yoktur. Çocuklar zaman içinde kendiliğinden yürüyebilirler. Burada bütün olay çocukların kademe kademe yürümesini sağmakla, bunu onu korkutmadan, cesaretlendirerek yapmaktır. Bu da 12-15 ay arasında yapılabilir.
Yorumlar