Bebeğin ateşini düşürmek için ilaç kullanabilir miyiz?
Biraz ateşfobik bir toplumuz. Aslında çoğu zaman bebeğin ateşini düşürmeye gerek var mı tartışılır. Kongrelere gittiğimiz zaman çocuklara ateş düşürücü ilaç verilmemesi önerilir. Ama iki kere iki her zaman dört etmez. Biz de anneyiz babayız ve çocuğumuz hastalandığı zaman bizim de ateş düşürücü vermek zorunda kaldığımız dönemler olabiliyor.
Çocuğun ateşini, ateş düşürücü ilaç vermeden, çocuğa mümkün olduğunda bir kimyasal ilaç vermeden düşürmek en doğrusudur. Çocuğu ılık duşa sokabiliriz, küvete sokabiliriz. Ancak bu asla soğuk su olmamalı, ılık su olmalıdır. Çocuğu vücut ısısına yakın 35-37 derece arası bir suyla banyo yaptırmakta fayda vardır. Küvete sokma imkanımız yoksa, kasıklarına, koltukaltına, alnına, boynuna mümkün olduğunca geniş bölgelere ıslak bezler konabilir ya da çocuğun tüm vücudu ıslak havluya sarılarak; bu tür lokal uygulamalarla ateşi düşürmek en doğrusudur.
Ancak bebekte ateş için yaptıklarımız yeterli gelmediyse, ateşi gerçekten düşüremiyorsak, bizi rahatsız edecek seviyelere yükseliyorsa o zaman parasetamol veya ibuprofen içeren şuruplar veya fitiller kullanabiliriz. Bunlar çocuklar için en güvenli olanıdır. En güvenli diyoruz ama maalesef hiçbir şeyin tamamen zararsız olduğunu söylemek mümkün değildir.
Zaman zaman televizyonda, gazetede bu tür ilaçların bazı ülkelerde yasaklandığı ya da bazı hastalıklara sebep olduğuna dair haberler çıkar. Bir kere bile kullansanız astıma sebep oluyor diye haberler çıkıyor. Bunlar toplumu galeyana getirecek haberlerdir. Evet parasetamol ilacını siz çok sık kullanırsanız, astım riskini artırabilirsiniz. Hafta içinde sürekli kullanıyorsanız bu sıklık yüzde 60'a kadar çıkabilir. Ama ayda 1 ya da ayda birden daha seyrek kullanımda astım riski yüzde 1 bile artmaz. Bu yüzden medyanın da bu tür haberler yaparken çok dikkatli olması gerekir.
Yorumlar