Arazi vitesi arazi araçlarının zorlu koşullarda yavaş ama dengeli ve kararlı bir şekilde ilerlemesini sağlayan bir tür güç aktarım donanımıdır. Arazi vitesi temel olarak motorun gücünün tekerleklere mümkün olduğunca yavaş devirlerde dönmesini sağlayacak şekilde aktarılmasını sağlar. Böylece tekerler patinaja düşmeyecek şekilde döner, motor da aşırı zorlanmadan araç ilerler.
Arazi vitesi genellikle yol tutuşunun çok zayıf olduğu çamurlu, karlı ya da çakıl zeminlere sahip alanlarda ve bu tür zeminlere sahip dik yokuşlarda kullanılır.
Arazi vitesi aslında aracın vites sistemine eklenip çıkartılabilen ek dişliler olarak anlatılabilir. Sürücü arazi vitesini devreye aldığında bu ek dişliler güç aktarma sürecine dahil olur. Arazi vitesinin dişlileri normal vites sisteminin en düşük vitesinin sahip olduğu dişlilerden bile daha küçüktür. Böylece kendine göre daha büyük dişlilerin motordan alamayacağı yüksek torkları yani gücü alıp tekerlere gönderir.
Sürücü aracını arazi vitesine geçirmeden önce normal vitesi boşa alır. Debriyaja basar ve ihtiyaç duyduğu güce ve devire göre 2 ya da 3 arazi vitesi kademisinden birini devreye sokar. Sonra araç 1. vitese geçirilir ve normal bir şekilde kaldırılır. Şimdi tekerlekler çok daha yavaş döner ve patinaj yapmadan araç ilerler. Sürücü duruma göre arazi vitesinin 2. ya da 3. kademelerini de kullanabilir.
Otomotiv Kanalı
Hepsini gösterAracın daha az yakıt harcaması için vites değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Araç stop ettirmeden nasıl kaldırılır?
Araç geri geri nasıl park edilir?
İki aracın arasına nasıl başarılı bir şekilde park edilebilir?
Dik yokuşlarda aracı kaydırmadan nasıl kalkış yapılır?
Yakıt tasarrufu için yoğun trafikte nasıl araba kullanmak gerekir?
İki araç arasına nasıl park edilir?
Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliyiz?
Yorumlar