Araç güvenlik sistemleri için kullanılan teknolojiler nelerdir?
Güvenlik araç çözümleri denince akla ilk gelen çözümlerden biri araç takip sistemleridir.
Kurumlara, firmalara, bireysel kullanıcılara ait araç veya araç filosuna dahil olan her bir aracın ayrı ayrı veya toplu olarak GPS teknolojisi ile konum tespiti, kullanıcı ve kullanım detayları ile ilgili tüm verilerin izlenebilmesi, yönetilmesi ve raporlanması için uygun çözümlerdir.
Araç Takip Sistemleri ile GPS sistemleri ile gerçek zamanlı bağlantılı çalışarak konum takibi yapılabilir. Araç hızı bilgisi alınabilir, güzergâh takibi yapılarak akaryakıt kullanımı optimize edilebilir. Hızlanma verileri öğrenilebilir, gerekli durumlarda fren kontrolü yapılabilir. Örneğin aracın çalındığı bilgisi edinilirse araç kontrollü bir şekilde uzaktan durdurulabilir. Ayrıca kaza riski, aşırı hız, uzun süreli kullanım, güvenli olmayan alanlara girilmesi, gereksiz bekleme yapılması gibi durumlar için alarm ve uyarılar oluşturulabilir. Bu gibi parametrelere bağlı olarak muhtelif birçok rapor alınabilir, alarm izleme yapılabilir ve filodaki farklı araçlar aynı arayüz üzerinden topluca takip edilebilir.
Araç Takip Sistemleri özellikle araç ve sürücü güvenliği adına önemli bir çözümdür. Kaza önleme adına caydırıcı bir nitelik taşır. Sürücünün dikkatini ve sürüş özenini arttırır. Sigorta şirketleri ve emniyet unsurları için kanuni bir delil niteliği taşır. Yalancı şahitlik riskini minimize eder, çoğu zaman da bu sorunu ortadan kaldırmış olur.
Ayrıca araç üzerine kurulabilecek bir Mobil CCTV kamera sistemi ile araç içi sürüş görüntüleri ile araç dışı ön-arka-yanların yol görüntüleri veya sevkiyat, lojistik araçlarında kasa veya dorse içerisi de sürekli kayıt altında tutulabilir. Isı ve kapı sensörleri ile gıda ve ilaçların bozulmadan veya değerli malların güvenli sevkiyatı ve sadece malların teslim edilmesi gereken yerde aracın yük kapılarının açıldığının kontrolü sağlanabilir.
Bu sistemlerin 7/24 hizmet veren alarm haber alma merkezine de bağlanarak alarm anında kullanıcı tarafından önceden belirlenmiş olan yetkililere, polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine gerekli yönlendirme ve bilgilendirme yapılabilmesinin de güvenlik de hızlı aksiyon alınarak riskin azaltılması yönünden hayati önemi vardır.
Yorumlar