Boşanma sonrası gerçekleşen değişim ve uyum süreci oldukça zorlayıcı olduğundan boşanmayı bir süreç olarak ele almak gerekir. Boşanmanın kritik noktası, ebeveyn arası süregelen çatışmanın boşanma sonrası da devam etmesidir.
Araştırmalara göre çatışmalı bir birliktelik içerisinde yetişen çocuklar, boşanmış ama çatışmasız bir yaşantı içerisinde çok daha iyi bir noktaya gelebiliyor ve uyum becerilerini arttırabiliyor. Çocukların uyum sorunu yaşamaması için ebeveynlerin boşanma sonrası yaşanacak çatışmaları iyi yönetmesi gerekir.
Ebeveyn kaybı
Velayetin daha çok anneye verilmesinden dolayı ebeveyn kaybı babanın kaybı anlamına gelir. Çocuğun velayetinin anneye verildiği durumlarda çocuğun baba ile olan ilişkisinin korunması önemlidir.
Boşanma sonrasındaki değişim ve uyum süreci
Boşanma sonrasındaki değişim ve uyum sürecinde anne-baba arasındaki çatışma, özellikle çocuğa yetişkinlik rollerinin yüklenmesi, iki ebeveyn arasında aracı olma konumunda kalması, çocuğa alamayacağından fazla sorumluluk verilmesi noktasına götürebilir. Bu bir olumsuzluktur ve giderilmesi gerekir.
Ebeveynin kaybına bağlı olarak bir yas, bir çökkünlük, normal giden gelişim seyrinde bir gerileme görülür. Bu gerileme hem okul yaşantısında, hem konuşma becerilerinde kendini gösterebilir.
Anne & Çocuk Kanalı
Hepsini gösterHamileliğin 8. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 9. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 6. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 5. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 4. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 7. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 3. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Hamileliğin 2. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Yorumlar