Amniyosentez hangi hallerde yapılır?
Amniyosentez bebeğin kromozomlarının bozuk olduğu şüphesinin yüksek olduğu her durumda uygulanır.
Ultrasonda veya gebelik boyunca yapılan 11 - 14 hafta testi (ikili test), 16-20 hafta testi (üçlü test) veya dörtlü testte Down sendromu riski veya diğer kromozom bozuklukları riski çıkmışsa amniyosentez kesin tanı koymak amacıyla yapılır.
Gebeliğin 23. haftasında yapılan detaylı ultrasonda herhangi bir kromozom bozukluğuna işaret edecek bulgu saptanmışsa amniyosentezle numune alıp bebeğin kromozomlarına bakılır.
Anne adayı daha önceki gebeliğinde eğer kromozom bozukluğu olan bir çocuk doğurmuşsa, ceninde hiçbir risk durumu taşıyan bulgu olmasa da amniyosentez önerilir.
Amniyosentez yapılmasını gerektiren diğer durumlar ise; ailede kromozom bozukluğu olan birinin olması, sakat bir doğumun gerçekleşmesi ve ailede genetik hastalığın olmasıdır.
Daha önceki gebelikleri 3 ya da daha fazla düşükle sonuçlanan anne adaylarına bu işlemin yapılması önerilir. Bunların dışında nöral tüp defekti riski olanlar ve metabolik hastalık riski taşıyanlara amniyosentez yapılır.
Hamilenin yaşı 37'nin üzerindeyse eğer ileri yaştan dolayı kromozom bozukluğu riski olduğundan bu anne adayına da amniyosentez önerilir.
Yorumlar