Karayolları Trafik Kanunu'na göre belli bir limitin üzeride alkol alan kişilerin trafiğe çıkması yasaktır. Belirlenen limit üzerinde alkollüyken trafiğe çıktığı tespit edilen sürücülere para cezası verilir ve ehliyetine el konulur.
Hususi araç sürücüleri için alkol sınır
0,50 promildir, bunu aşan sürücülere para cezası uygulanır ve ehliyetlerine 6 ay süreyle el konulur. 5 yıl içinde iki kez alkollüyken direksiyon başında yakalanan kişiye para cezası uygulanır ve ehliyetine iki yıl süreyle el konulur. Üçüncü kez yakalanan sürücülere iki kat para cezası verilir ve ehliyetlerine 2 yıl el konulur.
Ticari araç sürücüleri için alkol sınırı
Ticari araç sürücüleri için alkol sınırı 0,20 promildir. Bunun üzerinde alkollüyken yakalanan ticari araç sürücülerine para ve ehliyete el koyma cezaları verilir.
Alkollü araç kullanmaya hapis cezası verilen durumlar
Trafik kanununa göre diğer araçların, sürücülerin ve yayaların güvenliğini tehdit edecek şekilde tehlikeli araç kullanmak hapis cezasına tabidir. 0,100 yani 1 promil ve üzeri seviyede alkollüyken araç kullanan sürücülere bu madde uyarınca trafik güvenliğini tehlikeye attıkları için 2 yıla kadar hapis istemi ile dava açılabilir.
Sürücüler alkollüyken kaza yaparsa yine aynı kanun maddesi uyarınca hapis cezası ile yargılanabilir.
Otomotiv Kanalı
Hepsini gösterAracın daha az yakıt harcaması için vites değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Araç stop ettirmeden nasıl kaldırılır?
Araç geri geri nasıl park edilir?
İki aracın arasına nasıl başarılı bir şekilde park edilebilir?
Dik yokuşlarda aracı kaydırmadan nasıl kalkış yapılır?
Yakıt tasarrufu için yoğun trafikte nasıl araba kullanmak gerekir?
İki araç arasına nasıl park edilir?
Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliyiz?
Yorumlar