Akıllı lens kaç yaşından itibaren uygulanabilir?
Akıllı lens kataraktı olan veya en azından katarakt başlangıcı olan kişilere takılabilen bir lens türü. Dolayısıyla 20 yaşında, 30 yaşında kişilere takılmıyor.
Katarakt genellikle 50'li yaşlarda başlayan bir görme sorunu. Çünkü halk arasında akıllı lens olarak bilinen çok odaklı göz içi merceği katarakt ameliyatından sonra yakını düzelttiği için 40 yaşında başlayan yakın problemi için de bu merceklerin önerildiği görülse de bu yanlış ve etik olmayan bir yaklaşım. Çünkü katarakt olmamış, gözünde katarakt gelişmemiş, göz merceği tamamen saydam bir kişiye sadece yakın problemini çözmek için katarakt ameliyatı yapılarak bu merceğin takılması doğru değil. Bu kişilerde lazer ile yakın görme problemini düzeltmek mümkün. Ancak kişide 50'den sonra katarakt başlangıcı olduğu için katarakt ameliyatı yapılabiliyor. Bu akıllı mercek takılabiliyor.
Çok odaklı göz içi merceği olan akıllı lensin takılabilmesi için kişinin retina tabakasının sağlam olması gerekiyor. Retinada bir problemi olan, ameliyattan sonra görme keskinliği beklenen görme yüzde 80, yüzde 70, yüzde 60'lara ulaşamayacaksa, bu kişilere çok odaklı göz içi merceği ya da yakın merceği takılmıyor. Bu kişilere normal mercek veya sarı nokta hastalığı olan kişilere de sarı nokta için yeni geliştirilmiş özel bir makula merceği, makula lensi (sarı nokta lensi) takılması gerekiyor. Sarı nokta hastalığı için geliştirilen bu özel makula mercekleri görme oranını yüzde 30, yüzde 40'lara kadar artırabiliyor.
Yorumlar