Ağrı hastalığı (fibromiyalji) nedir?
Fibromiyalji fibro ve miyo kelimelerinden türetilmiştir. Fibro lif dokusu, miyo kas dokusu anlamına gelmektedir. Dolayısıyla vücudumuzdaki bazı hormonal ve elektromanyetik dalgalardaki değişimler sonucunda , bu rahatsızlık kas ve bağ dokusunun yoğun olduğu yerlerde genellikle ağrı şikayetiyle kendini göstermektedir. Bu bölgeler de genellikle boyun ve sırt bölgesidir. Kas ve bağ dokusunun ikisine birden yumuşak doku denilmektedir. Fibromiyalji halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da adlandırılmaktadır.
Fibromiyalji yumuşak dokuları tutuğu gibi, yaygın vücut ağrılarıyla da seyredebilen bir hastalıktır. Fibromiyaljili hastalar boyun ve sırt bölgesindeki şiddetli ağrı şikayetleriyle hekime başvururlar.
Fibromiyalji ağrılarının sebebi hastanın günlük yaşanılan streslerden, yorgunluktan, soğuktan vb. sebeplerden dolayı gece farkında olmadan çene kaslarını kasmasıdır. Çene kaslarıyla beraber boyun sırt kasları da kasılmaktadır. Gece boyunca uzun süreli bu kasılma nedeniyle kaslarda laktik asit denilen bir madde birikmektedir. İşte bu laktik asit ağrıya sebep olan maddedir. Laktik asitten dolayı sabah uykudan uyanınca ağrı şiddetli olarak hissedilir. Sabah uyandıktan sonra, hareketten dolayı gün içinde laktik asit dağılmakta ve ağrının yoğunluğu sabah saatine göre azalmaktadır. Devamlı bu kasılma ve sonrasında oluşan ağrıdan dolayı büyük enerji harcanmakta ve kişi enerji bakımından tükenmektedir. Tükenince de genellikle ağrıyla birlikte halsizlik, yorgunluk, baş ağrıları, eklem ağrıları, çok uyuma-uyuyamama, canının bir şey yapmak istememesi, çabuk sinirlenme gibi şikayetler de olmaktadır.
Fibromiyalji hastalığı ,15-50 yaş aralığında sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda olma oranı erkeklere oranla daha yüksektir. Her 10 kadının 1'inde fibromiyalji görülmektedir.
Fibromiyalji daha çok detaycı, mükemmeliyetçi,hassas yapıdaki kişilerde görülür. Genetiğin de kısmen etkisi bulunmaktadır. Fibromiyaljinin kesin tedavisi vardır. Tüm hastalıklarda olduğu gibi sadece teşhis konup da tedavi edilmezse gerek fiziksel gerekse ruhsal şikayetler oldukça artabilir. Kişi ağrılarından dolayı depresyona girer.
Fibromiyaljili hastaların öncelikle fizik tedavi, nöroloji ve algoloji branşlarına başvurmaları gerekmektedir.
Yorumlar