1. Dünya Savaşı'na hangi devletler katıldı?
Avrupa 1. Dünya Savaşı öncesinde iki bloğa ayrılmıştı. Bir yanda İngiltere, Rusya ve Fransa gibi dünyayı neredeyse tamamen ele geçirmiş sömürge devletleri vardı. Bunlar anlaşma devletleri ya da itilaf devletleri olarak da tanımlanır.
Öte yanda da ulusal birliklerini ancak kurmuş ve sömürge arayışında olan devletler vardı. Bunlar da Almanya, İtalya ve Avusturya-Macaristan'dı. Bu devletlere ise bağdaşma devletleri veya ittifak devletleri tanımlaması yapılır.
1. Dünya Savaşı'nın en önemli nedeni bu iki blok arasındaki gerilimdi.
Savaş başladıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan İttifak devletleri yanında savaşa girdi.
ABD, Yunanistan, Japonya ve Sırbistan gibi pek çok devlet de itilaf devletleri safında savaşa katıldı. Her devletin savaşa giriş nedeni farklıydı. Mesela Osmanlı'nın ittifak devletleri tarafında savaşa girmesinin nedeni özellikle Balkan Savaşları'nda kaybedilen toprakları geri alma düşüncesiydi. Ayrıca Kafkasya'da ve yakın coğrafyada yeni toprak kazanımları elde etme çabası da vardı.
Osmanlı savaş başlamadan önce itilaf devletleri ile birlikte saf tutmak istemişti ancak bu devletlerin nihai amacı Osmanlı'yı sömürgeleştirmek olduğu için Osmanlı'yı bir süre oyaladıktan sonra reddettiler.
Bulgaristan ise 2. Balkan Savaşı'nda kaybettiği toprakları geri almak için savaşa girdi.
İtalya'nın savaşa girme nedeni ise itilaf devletlerinin Batı Anadolu ve Akdeniz'den toprak vadetmeleri oldu.
Japonya'nın savaşa girme nedeni ise Uzakdoğu'daki Alman sömürgelerini ele geçirmekti.
Yorumlar