Kadın Sağlığı kanalına yeni konu eklendiğinde sizi haberdar edelim mi? E-posta aboneliği için tıklayın
Vajinanın sürekli olarak korunmasını sağlayan, laktobasil adı verilen bir bakteri popülasyonu var. Bunlar da bakteri aslında. Ama bunlar asit üreterek vajinanın bakteri ve mantarlardan korunmasını sağlıyor.
Mantar hep var, ama üreyemiyor
Eğer herhangi bir nedenle bu bölgedeki laktobasil ortamı dengesizleşirse, sayısı azalırsa bu sefer diğer bakteriler ve mantarlar çoğalmaya başlar.
Doğum kontrol hapı kullanımı, şeker hastalığı, hijyen bozukluğu, sık sık havuza girmek ve ıslak mayoyla dolaşmak laktobasillerin azalıp mantarların üremesine neden oluyor. Normal genital bölgede zaten mantar var fakat üreyemiyor. Çünkü laktobasil dediğimiz bakteri topluluğu buna izin vermiyor.
Ancak antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle bu laktobasiller azalırsa mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir.
Merhaba ben Nesrin. Vajinamda mantar var. Bana krem veya ilaç önerirseniz sevinirim... Şimdiden teşekkürler...
Cevap ver
Benim mantar sorunum var. Önceden senede bir kac kere oluyodu ama son bir senedir cok sik oluyor. doktora gidiyorum, vajina tableti veriyor. bir süre geciyor, sonra tekrar geliyor. tamamen kurtulabilecegim bir ilac yok mu? bir kere de koku gelmisti, o zaman da vajinal tablet verdi. O tekrar gelmedi ama kasinti cok sik geliyor. Neden olabilir? esimden kaynaklanabilir mi yani baska biriyle iliskiye girmis ve bundan dolayi bu sene bu kadar sik olmus olabilir miyim? Ne yapabilirim bana bir hap, tablet krem önerebilir misiniz? bu arada ben Almanya'dan yaziyorum. Uluslararası kullanılan bir marka olursa bulmam kolay olur sanirim.
Cevap ver