Üzerinde yapı bulunmayan parseller kentsel dönüşüme nasıl girer?
Üzerinde yapı bulunmayan parseller pratik anlamda iki şekilde kentsel dönüşüme girebilir. Bunlardan birincisi riskli alan kapsamında, ikincisi ise riskli yapı kapsamındadır.
Şayet riskli alan kapsamında bir parseli kentsel dönüşüme sokacaksak, bir kere en az 15.000 m2'lik bir alana ihtiyaç vardır.
Ayrıca uygulama yapılacak alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal riski olduğuna dair teknik rapor, harita, uydu görüntüleri, jeolojik etüd çalışmaları gibi belgelerle donatılmış bir dosyayı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın da görüşü alınarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı?na müracat gerekecektir.
Hazırlanan bu dosya Bakanlık tarafından, Bakanlar Kurulu?na sunulacak ve Bakanlar Kurulu'ndan da olumlu olarak geçmesi sonrasında resmi gazetede yayınlanarak alanımız riskli ilan edilecektir ve boş olan bir arsa bu şekilde kentsel dönüşüme dahil edilmiş olacaktır.
Riskli yapı kapsamında ise, 6306 Sayılı yasanın Uygulama Yönetmeliği'nin 15/9 maddesi gereği 2/3 çoğunluğun kararıyla parselin yan parsel veya parsellerle tevhidine karar verilebilir. Yani riskli bir arsa ile riskli olmayan bir parsel birleştirilebilir.
Yani boş arsa sahiplerinin oybirliği ile riskli arsa hissedarlarının da 2/3 yeter sayısı ile tevhidine karar verilir ve böylece üzerinde yapılaşma olmayan boş bir arsa kentsel dönüşüm avantajlarından bu şekilde yararlandırılır.
Yorumlar