Uykusuzluğa ne kadar dayanabiliriz?
Uykusuzluğa maksimum dayanma süresi bilimsel çalışmalarla ortaya koyulmuştur ve bu süre 11 gündür. Bu 11 günlük içerisinde normal insanların kendi şartlarında bu kadar süre uykusuz kalmaları çok mümkün değildir ancak deneme aşamasında kişilerin oyalanarak, deprivasyon adını verdiğimiz uykusuzluk süreçlerine tabi tutularak uykusuz kalmaları sağlanmıştır.
8 günden sonraki aşamada kişilerde halüsinasyonlar, birtakım metabolik problemler ortaya çıkmakta, 11 günlük süre içerisinde hayat ile bağdaşmayacak ciddi vücutsal problemler gözükmektedir. Normal kişilerde 1 ya da 2 günlük uykusuzluktan sonra kısa süreli de olsa microsleep adını verdiğimiz gün içinde göz kapaklarının düşmesi ve uyunması şeklinde uyku atakları görülebilmektedir.
Klinik pratiğimizde birçok kişi aylardır gözünü kırpmadığını, hiç uyumadığını söyleyerek hekime başvuru yapmaktadır. Bunun mümkün olmadığını hastalara ifade etseniz de kişiler kendi uykularını algılayamadıkları için uykusuzluk olarak adlandırdıkları bir süreç yaşanmaktadır. Bu nedenle hastaya uykusuzluğu iyi tanımlamalı ve neden uyuyamadığını onunla paylaşmak gerekir.
Uykusuzluk problemi yaşayan kişilerde yapılan uyku tetkiklerinde hastanın kimi zaman uyuduğunun gösterilmesi bu konuda inandırıcı olmabilmektedir hastalar için.
Yorumlar