Türklerin kökeni nereye dayanır?
Türklerin kökeni Sibirya'da Hakasya bölgesine dayanır. Arkeolojik çalışmalara göre Hakasya'daki Andronovo, Afanasevo ve Minusinsk bölgelerine dayanmaktadır ve burada yapılan arkeolojik kazılar sonucunda en eski Türklerin Güney Sibirya'daki özerk cumhuriyet olan Hakasya'da geldiği anlaşılmıştır. Türkler dünyaya buradan dağılmışlardır.
Türkler Hakasya'dan dünyaya; Tuva, Altay Dağları, Kazakistan bozkırları ve Moğolistan üzerinden yayılmıştır.
Milattan önce 7, milattan sonra ise 13 büyük göç vardır ve bu göçler sayesinde bugün Avrasya coğrafyasında Macaristan'dan Güney Kore'ye kadar olan sahada Türk toplulukları dağınık olarak yaşamaktadır. Bu göçlerin de iki önemli sebebi vardır. Biri ekonomik, diğeri siyasidir. Siyasi sebepler denilince akla daha çok düşman baskısı ve bağımsızlık düşüncesi gelir. Türkler bağımsız bir şekilde yaşayabilmek için başka bölgelere göç etmişlerdir.
Türklerin göçlerindeki ekonomik sebepler otlakların yetersizliği, nüfusun hızlı artması ve iklim değişiklikleri, kuraklık gibi nedenlere dayanır.
Arkeolojik çalışmalara göre Türklerin eski yurdu Hakasya'daki Andronovo, Afanasevo ve Minusinsk bölgelerine dayandırılırken, zaman içerisinde Türklerin de dünyaya nasıl yayıldığını bilmek gerekir. Zamanla tüm bu göçler Çin, Tibet, eski İran ve hatta Yunan ve Latin kaynaklarına da yansımıştır. 11. Yüzyıl'ın sonunda da Ruslar bu konuda bilgi vermektedir.
Yorumlar