Toksoplazma belirtileri nelerdir?
Toksoplazma hastalığının bağışıklık sistemi sağlıklı olan kişilerde kimi zaman hiç belirtisi olmayabilir ya da çok hafif belirtilerle seyredebilir. Ancak bağışıklık sistemi baskılı olan, immün sistemi zayıf çalışan kişilerde toksoplazmanın belirtileri çok ağır seyreder.
Toplumun yüzde 90'ında bağışıklık sistemi güçlü olduğu için hiçbir belirti görülmez. O nedenle hafifçe boyun lenflerinde büyümeler olan, halsizlik görülen, hafif ateşi olan kişilerde toksoplazma hastalığı akla getirilmelidir. Hafif belirtilerle geçiren kişilerde ise boyun lenf bezlerinde büyüme, 37,5 civarında ateş, işe veya okula gitmeyi engellemeyecek bir halsizlik belirtileri ile toksoplazma hastalığı akut dönemini geçirir.
Akut dönemi geçtikten sonra toksoplazmada, parazitler dokularda canlı kaldığı için latent dediğimiz uyur vaziyette ömür boyu devam eder. Bu dönemde genellikle hiçbir belirti görülmez.
Toksoplazmada 5 yaşındaki altındaki çocuklarda lenf bezleri biraz daha büyük olabilir ve toksoplazmanın bu yaş grubu çocukta mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle 5 yaşın altındaki çocukların boyun lenf bezlerinde bir büyüme görülüyorsa toksoplazma mutlaka araştırılmalıdır.
Bağışıklık sistemi baskılı olan, immün sistemi zayıf kişilerde toksoplazma en çok göz ve beyin dokusunu tuttuğu için standart belirtilere ek olarak baş ağrısı, bilinç ve görme bulanıklığı görülebilir.
Yorumlar