Sözleşmeli çalışanlar hangi durumlarda ihbar tazminatı alamaz?
Belirsiz süreli hizmet akitlerinin feshedilmesi halinde bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
Belirli süreli hizmet akdi olması halinde işçi ve işveren tarafı ihbar önellerinden bahsedemez.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi olan bir çalışan iş sözleşmesini kendisi feshettiğini ihbar tazminatı alamaz, kıdemine göre hesaplanacak süre boyunca çalışmasına devam etmek ya da ihbar öneli kadar ücreti işverene ödeyerek işten ayrılabilir. Bunun yanında işçi sözleşmesini örneğin işi yapmasının sağlığını tehlikeye sokması gibi sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle ki buna örnek olarak da kanun işverenin işin niteliğiyle ilgili işçiyi yanıltması veya işverenin işçinin kendisi veya yakınlarına şerefine dokunacak sözler söylemesi örnek verilmiştir.
İşçinin cinsel tacize uğraması, işçinin ücretinin ödenmemesi gibi haller de İş Kanunu'nun 24. maddesinde değinilmiştir. Bu haller benzer nitelikteki durumlara göre de genişletilebilecektir, işin durması da bu durumda işçiye herhangi bir ihbarda bulunmadan sözleşmesini feshetme hakkı tanır. Ancak işçi bu durumda bu durumda ihbar tazminatına da hak kazanamaz.
İşveren de işçinin sağlık hallerinden dolayı işe devamının mümkün olmaması, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri ki buna örnek olarak işe girmeden önce belirttiği vasıflara sahip olmaması gösterilebilir. İşverenin güvenini kötüye kullanması, görevlerini yerine getirmemesi gibi haller ile işçiyi bir haftadan uzun süre çalışmaktan alıkoyan durumların varlığı halinde iş sözleşmesini ihbar tazminatı ödemeksizin feshedebilir.
Yorumlar