Solunum yolu enfeksiyonları nasıl teşhis edilir?
Solunum yolu enfeksiyonları, özellikle kış aylarında en sık görülen enfeksiyonlardandır. Bu enfeksiyonlar hafiften ağıra kadar birçok farklı şekilde görülebilir. Tanısını koymak kolaydır fakat hastalığa sebep olan etkeni belirlemek her zaman çok kolay değildir.
Solunum yolu enfeksiyonlarında etkeni tespit etmek çok önemlidir. Çünkü saptanan etkene göre hastalığın tedavisi değişir. Örneğin hastalığa sebep olan etken eğer bir virüs ise hastaya antibiyotik başlanmaz. Eğer, etken bir bakteri ise antibiyotik başlamak gerekebilir. Fakat bakterinin ne olduğuna göre vereceğimiz antibiyotik değişir. Bunu saptayabilmek hem çocuklar hem de erişkinler için önemlidir.
Gelişim Tıp Laboratuvarları'nda yapılan bir çalışmada 2014 Eylül - 2015 Ağustos ayları arasında gönderilen 845 hastanın solunum yolu örnekleri incelenmiştir. Bu inceleme için laboratuvarımızda Mültipleks PCR denilen ileri bir teşhis metodu kullanılmaktadır. Bu metotta hastanın boğazından aldığımız bir sürüntü örneğinden aynı anda 22 adet etken incelenmektedir. Araştırılan etkenler arasında sık salgın yapan virusler ve domuz gribi de vardır. Klasik yöntemlerle tanısının çok güç olduğu bakteriler de vardır.
Multipleks PCR testi yapılan 845 hastanın %72.4'ünde pozitiflik saptanmıştır. Pozitif çıkan etkenlerin %86.8'inin virüs olması dikkat çekicidir. Pozitif çıkan bu etkenler arasında, 2015 Ocak - Mayıs ayları arasında H1N1 domuz gribinin görüldüğü, özellikle Mart ayında pik yaptığı saptanmıştır.
Kullanılan Multipleks PCR yöntemi, diğer yöntemlerle saptanması güç olan virüsler ve bakterilerin ortaya çıkarılmasında oldukça başarılı ve hızlıdır. Sadece bir günde sonuç vermesi de en büyük avantajıdır.
Yorumlar