Robotik radyocerrahi ile kanser tedavisi nasıl yapılır?
Radyocerrahi, çok sınırlı, seçili, baştan çok net olarak belirlenmiş bir bölgeye, yüksek dozda ışını çok kısa bir süre içerisinde veren, çevresindeki dokulara zarar vermemesi için doz düşüşü sağlayan ve hedeflenen tümör dokusunu tamamen yok etmeyi amaçlayan bir tedavi türüdür. Aslında bir radyasyon tedavisidir. Farkı, çok sınırlı bir alana, yüksek bir doz verilmesidir. Radyocerrahi genellikle seçilmiş hasta gruplarına, bazen cerrahiye alternatif olarak yapılır. Bunun doktor tarafından endikasyonunun konulması gerekir.
Kanser için radyocerrahi uygulanabilmesi için uygun donanımlı cihazların yanı sıra, içerisinde radyasyon onkoloğu, radyasyon fizikçisi ve teknikerinin de bulunduğu deneyimli bir ekip gerekir. Cihazların bir kısmı sadece radyocerrahi yapmayı hedeflerken, normal radyoterapi tedavilerini yaparken, üzerine ek birtakım donanım ve yazılımlarla radyocerrahi yapılır hale gelinir.
Kanser tedavisinde kullanılan robotik radyocerrahi uygulaması ise dünyada tek bir cihaz tarafından yapılabilen, sadece radyocerrahi uygulaması yapması için geliştirilen bir cihazdır. Bu cihazın avantajı radyocerrahi uygulanan bölgenin, herhangi bir nedene bağlı olarak hareketini takip ederek ışınlama sırasında bu hareketi göz önüne alarak ışınlama yapmasıdır. Çünkü radyocerrahi her ne kadar ilk olarak intracranial, yani beyin içi bölgelerde başladıysa da, vücutta herhangi bir yerde yapılabilir.
Intracranial uygulamalar dışındaki vücut bölgelerine uygulandığı zaman solunum, kalp atımı, damarların atımı ya da gaz geçici, mide doluluğu boşluğu gibi birtakım nedenlerden dolayı hedef her zaman aynı pozisyonda olmayabilir. Robotik radyocerrahi cihazının avantajı, bu hareketi önceden tayin edip ışınlama sırasında bu ışınlamayı harekete göre düzeltme olasılığına sahip olmasıdır.
Yorumlar