UZMANLA TANIŞIN
Fotoğraf Sanatçısı - Öğretim Görevlisi Melih Zafer Arıcan
Lütfen puan verin:
(23 kez oylandı.)
 
Bu konuda soru sorun ya da katkıda bulunun
E-posta adresiniz (Başkaları görmeyecek. Üyeliğiniz için gerekli.)
1000 karakter yazabilirsiniz. 1000 karakter hakkınız kaldı.
Ölü piksel nedir?

Ölü piksele noise'un kötüleşmiş hali demek belki pek doğru değil. Ancak benzer özelliklere sahip bir bozukluktur. Görüntü algılayıcımızdaki CMOS ya da CCD sensörümüzdeki görüntüyü oluşturan piksel noktacıklarının duyarlılığını yitirmesine biz ölü piksel diyoruz.

Nasıl anlarız?

Bir görüntüye baktığınızda fotoğraf karemizin hep aynı yerinde bembeyaz ya da simsiyah noktacıklar görürüz. Bunu sensör kirlenmesiyle karıştırmamak lazım. Ölü pikselde piksel simsiyah ya da bembeyaz olur. Ama sensör kirlendiğinde görüntüde gri renkli noktacıklar oluşabilir.

Sensör kirlenmesi

Ölü piksel olduğunda 1 piksel, 2 piksel görüntüde çok rahatsız etmeyebilir ancak sensörümüz eskidikçe, örneğin 5, 10 yıllık bir sensörümüz varsa ondaki ölü piksel sayısı artacaktır.

Her fotoğrafta 100-200 kare olduğunda bunları Photoshop'ta düzeltmek çok vakit alacağı için sensörümüzü ya da fotoğraf makinemizi değiştirmek gerekecektir. Ancak ölü piksel sayısı 1 veya 2 ise Photoshop'ta gerekli düzeltmeleri yapabiliriz.

Görüntü algılayıcımız arada pislenecektir. Günümüzde yeni makinelerde sensör cleaning yani sensör temizleme otomatik olarak yapılmaktadır. Ama eski dijital fotoğraf makinelerinde ve amatör makinelerde yaklaşık yılda bir makinemizi tamirciye götürüp sensörünü temizletmekte fayda var.

yazdır