Miyom alma (miyomektomi) ameliyatlarında robotik cerrahinin faydaları nelerdir?
Miyomlar rahim duvarından kaynaklanan iyi huylu tümörel kitlelerdir. Değişik boyutlarda ve değişik bölgelerde olabilirler. Boyutları birkaç santimetreden 10-15 santimetreye kadar değişiklik gösterebilir.
Miyomların büyüklükleri artıkça, ameliyatlarının zorluk derecesi de artar. Kapalı yöntemde miyomlar çıkarıldığında çok dikiş atmak gerektiğinden bazen zor olabilir.
Robotik cerrahide miyom ameliyatı yaparken robotu kimi zaman tüm kolları, kimi zaman da sadece 3 tanesi kullanılır.
İlk etapta kamera ile giriş yapılır. Ardından önce makas, sonrasında kanamayı durduran kalgülatör ile girilir. Ardından uterus üzerindeki miyom çıkarılır. Miyom çıkarıldıktan sonra miyomun büyüklüğüne göre rahmin üzerinde büyük bir krater meydana gelir. Dolayısıyla bu kraterin açık cerrahide olduğu gibi düzgün bir şekilde kapatılabilmesi gerekir. Bu sırada çok fazla dikiş atma ihtiyacı doğar.
Robotik cerrahinin cerraha sağladığı faydalar
Robotik cerrahinin cerraha sağladığı teknolojik avantajlar, robotun ellerinin cerrahın el hareketlerine uygun bir şekilde dönebiliyor olması sayesinde cerrahın dikiş atma kapasitesi artar. Bu nedenle tıpkı açık cerrahide olduğu gibi çok rahat bir şekilde bu krater kapatılabilir.
Robot sayesinde miyomun büyüklüğünün cerraha getirmiş olduğu zorluk elimine edilebilir.
Robotik cerrahinin hasta için faydaları
Robotik cerrahi ile yapılan miyom ameliyatlarında kesiler küçüktür. Kesilerin küçük olması hastanın ağrılarının daha az olmasını sağlar. İhtiyaç duyulan ağrı kesici miktarı azalır. Büyük orandaki hasta 24 ile 48 saatlik süre içinde taburcu edilebilir. Çok kısa bir zamanda da günlük hayatına dönebilir.
Yorumlar