Üreme Sağlığı kanalına yeni konu eklendiğinde sizi haberdar edelim mi? E-posta aboneliği için tıklayın
Kürtaj yaptıran biri çok büyük çoğunlukla bu yani % 99,99 bir daha hamile kalmasında bir problem çıkmayacaktır. Bu çok az oran nerede ortaya çıkacaktır? Bu da kürtajın bir komplikasyonu olduğu zamanlarda ortaya çıkar.
Kürtajda eğer, kürtaj esnasında bir rahimde delinme olduysa, kürtajdan sonra bir enfeksiyon ortaya çıktıysa, bu enfeksiyona bağlı olarak tüplerinde bir tıkanıklık, rahim içerisinde bir yapışma gibi problemler ortaya çıktıysa, daha ileriki dönemlerde hamile kalmakta zorluklar yaşanabilir.
Tedavi sonrası hamilelik mümkün
Bu tip durumlarda tedavi sonrasında hamilelik mümkün olacaktır. Bunlar aslında çok çok seyrek olan koşullardır. Bize bu soru geldiği zaman, ki bize gelen, en sık gelen soru budur; ileride çocuk yapmanızda bir problem olmayacaktır cevabını pratik olarak verebiliyoruz.
Kürtaj eğer uygun olmayan koşullarda yapıldıysa, rahim içerisinde bir yapışıklık oluştuysa, rahim ağzını, kanalını tahriş edici, tahrip edici birtakım uygulamalar yapılmışsa, ileri dönemlerde düşük ihtimalini artırıcı birtakım sebepler ortaya çıkabilir. Ama bu da biraz önceki komplikasyonlar gibi çok çok seyrek rastlanılan bir durumdur.
Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir
Bütün bunların olmaması için ön koşul kürtajın iyi ve temiz koşullarda yapılmış olmasıdır. Kürtaj yaptırmanın belli bir sınırı yoktur. Ancak mümkün olduğu kadar az yaptırmak gerekir. Burada bizim hastalarımıza her zaman söylediğimiz bir şey vardır. Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.
İstenmeyen hamilelik herkesin başına gelebilir
Doğum kontrol yöntemleri için çok daha etkili yöntemler vardır. Hap kullanılması, spiral kullanılması, implant kullanılması doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Bütün bunlar son derece etkili doğum kontrol yöntemleridir.
Kürtajı doğum kontrol yöntemi olarak kullanmak doğru değildir. Benim başıma gelmez diye bir şey yoktur. Defalarca başına geldiği halde bazı kadınlar ısrarla aynı şekilde benim başıma gelmez şekline inanıyorlar. İnanmayın herkesin başına gelir.
ismim eda ilk bebegimi aldırdım, içimde parca kaldıgı için tekrar kürtaj oldum. simdi hamile kalamıyorum. yumurtlamam normal çıktı test sonucu ne yapmam gerekiyor.
Cevap ver
Ben iki kez hamile kadım ve ikisinde de kürtaj oldum. İlki 6 Ağustos'ta, 1.5 aylıkken düştü ve içimde parça kaldıgı için kürtaj oldum. 6 ay sonra hamile kaldım. İkincisini de 1 aylıkken 11 Şubat'ta boş gebelik sebebiyle oldum. Şimdi üzerinden 3 ay geçti. Hamile kalmıyorum. Tekrar ne zaman hamile kalabilirim? Yine 6 ay süre mi geçer? Tekrar hamile kalsam aynı şekilde düşük yaşar mıyım? 1 ay önce doktora gittim, yumurtalıklarımda ve rahmimde bir sorun olmadığını söyledi. Cevap yazarsanız sevinirim...
Cevap ver
23 Eylül 2009'da kürtaj oldum. Bebeğim sağlıklıydı. Eşimin ısrarı ile aldırmak zorunda kaldım, çok pişmanım. 37 yaşındayım. 2001 doğumlu bir oğlum var. 30.09.20009 arihinde kan pıhtısı var diye terapatik kürtaj oldum. Hemen tekrar hamile kalmak istiyorum. Adeti bile beklemeden hamile kalsam ne olur ya da bu süre içinde kalınabilir mi? Çok üzülüyorum. Uzmanlarımızdan cevap bekliyorum. Kanamam devam etmiyor, enfeksiyon olmadı. cinsel ilişkiye ne zaman girebiliriz? Teşekkür ederim.
Cevap ver
Düşük yapan kadının eşi nasıl davranmalı? Ben düşük yaptım ve bunalıma girdim. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.
Cevap ver
merhabalar, benim bir tane oglum var su an 2.5 yasinda. bundan yaklasik bir sene önce cocuk aldirdim simdi de cocuk istiyoruz ama 3 aydir olmadi. acaba kurtajla bir ilgisi var midir? doktora gittim ve hicbir sorun olmadigini söyledi ama olmuyor. simdiden tesekkurler.
Cevap ver
merhabalar, ben bebegımın kalbının atmaması sonucu 8 haftalık bebegımı kurtajla aldırdım ve en kısa zamanda anne olmak ıstıyorum. ne kadar surede hamile kalabılırım? boyle bır tecrubesı olan var mı?
Cevap ver
Evet Benimde eşim boş gebelikten dolayı kürtaj yaptırmıştı ve hemen arkasından yani 15 gün geçmeden çok şükür hamile kaldı ve şu an 12 haftalık bebişimiz var. Rabbim olmayanlara da versin inşallah.
Merhaba hocam. Bakire bir bayan hamile kalabilir fakat bekareti bozulmadan kürtaj olabilir mi? Yani kızlığa bir zarar vermeden yapılabilen kürtaj var mıdır? Böyle bir şey olduğunu bir doktordan duymuştum, emin olmak istedim. Cevap için şimdiden teşekkürler.
Cevap ver
ilk hamileliğimi kürtajla sonlandırmak zorunda kaldım. şu an idrar yolu enfeksiyonum var. bir daha anne olmamda bu olaylar bir sorun teşkil eder mi? bir de eğer bunlar etkense ne oranda etkilidir?
Cevap ver
Seninle aynı sorunu yasıyoruz. İlk hamileliğimi 2 ay önce kürtajla sonlandırmak zorunda kaldım. Şu anda da seninle aynı rahatsızlğı yaşıyorum ve ben de bir sorun yaratır mı diye merak ediyorum.