İlahi nerelerde okunur?
İlahiler çok çeşitli yerlerde, hatta birbirine çok zıt yerlerde okunabilir. Örneğin cenaze merasimi sırasında da ilahi okunabilir. Cenazede zaten duygu eşiği çok hassas olan, kalp inceliğine ulaşmış insanların ölüm gerçeği ile yüzleşmesi duygularından istifade ile bunu Allah'a yakınlaşma unsuru olarak kullanmak adına melodiyi, makamı, musikiyi, ilahiyi kullanabiliriz. İlahi, cenazede olduğu gibi, tam tersi olan doğum sonrasında gerçekleştirilen mevlüt sırasında da okunabilir. Hatta bir kişi düğününde de ilahi okutabilir. Makamları, vuruşları hareketli olur ya da daha düşük olur usul gereği, fark etmez ancak aynı makam farklı usullerde hem cenazede, hem düğünde, hem de nişan, sünnet gibi günlerde okunabilir. Bunun hiçbir mahsuru yoktur.
İlahinin okunmaması gereken yegane yerler, ilahi çağrışımlar yapıldığında saygısızlık olabilecek yerlerdir ve bunlar da günah ortamlarıdır. Günah çukurlarının haricinde her yerde ilahi okunabilir. Bunun dışında banyo, tuvalet gibi yerlerde de ilahi söylenmesi uygun bulunmaz.
İlahinin yararları
Musıkinin, müziğin, melodinin insanda yapıcı bir tesiri vardır ve bu tesiri istisnasız herkesin kullanması lazımdır. Hatta ruhun incelmesi için müziği kullanmak, bazı ilahiyatçılara göre bir vazifedir. Kaba saba tavırlardan, nezaketsizlikten, saygısızlıktan, tahammülsüzlükten müzik yoluyla kurtulabiliriz. Hatırlarsanız, müzik ruhun gıdasıdır denilir. Müzik sayesinde ruhunuzda açacak çiçekleri sulamış olursunuz. Dolayısıyla birçok sıkıntılı halimizi müzik yolu ile atlatabiliriz.
Yorumlar