Hikaye nedir?
Gerçek ya da gerçekleşmesi mümkün olay ve durumları; yer, zaman ve kişiye bağlı olarak yüzeysel bir biçimde anlatan dar kapsamlı yapıtlar hikaye olarak tanımlanır. Hikayelerin dar bir kahraman kadrosu vardır. Hikayede kişiler hayatlarının sadece bir yönüyle ele alınır. Olayların ayrıntısına girilmez.
Hikayenin bölümleri
Hikayede; serim, düğüm ve çözüm bölümleri bulunur: Serim Bölümü, olayın geçtiği ortamın ve kişilerinin tanıtıldığı, yer ve zamanın belirtildiği bölümdür. Düğüm Bölümü, başlayan olayın ne şekilde gelişeceğinin belirlendiği bölümdür. Bu bölümde merak ögesi yoğunlaşır. Çözüm Bölümü, öyküde ele alınan olayın sonuçlandığı bölümdür. Olaylar sona erer, yazarın amacı anlaşılır, olaylar çözümlenir. Dünya edebiyatında hikaye türünün ilk örneği İtalyan yazar Boccaccio'nun Decameron adlı yapıtıdır.
Dünyada öykü üç ekol üzerine temellendirilmiştir: Olay Öyküsü: Bu tür öyküde olaylar serim, düğüm ve çözüm bölümlerine uygun olarak anlatılır. Bu türün ilk örneğini Maupassant vermiştir. Bu öykü türünün edebiyatımızdaki ilk temsilcisi Ömer Seyfettin'dir.
Durum Öyküsü: Olay anlatımına dayanmayan; serim, düğüm, çözüm planlarına uyulmayan öykü türüdür. Bu türün ilk örneğini Anton Çehov vermiştir. Durum öyküsünün edebiyatımızda ilk temsilcisi Sait Faik Abasıyanık ve Memduh Şevket Esendal'dır.
Modern Öykü: Bazı durumların arka planındaki gerçekler; hayaller ve birtakım olağanüstülüklerle gösterilir. Bu türün kurucusu Franz Kafka'dır. Bizdeki en önemli temsilcisi Haldun Taner'dir.
Yorumlar