Göz kanseri nasıl teşhis edilir?
Kanserler, göz çevresinde yer alan dokuların kanserleri, göz kapağı kanserleri ve gözün iç yapısında oluşan kanserler olarak sınıflandırılabilir.
Göz kapaklarında oluşan kanser bir kitlesel oluşumdur ve bu kitlesel oluşum eğer ki kısa sürede büyüyorsa, rengi değişiyorsa, o zaman bunların kanser olabileceğini düşünmek gerekir.
Bunun için yapabileceğimiz şey yakın çekim fotoğraf almaktır. Belli aralıklarla kitlenin fotoğrafı alınarak büyüyüp büyümediği takip edilir. Daha sonra gözün çevre dokularında renkli, kahverengimsi ya da sütlü kahverengi veya bir kitle ancak renksiz oluşumlar ortaya çıkabilir. Renksizdir ancak bir karnabahar görünümündedir.
Viral midir ya da kansere dönüşen bir kitle midir, bunları da yapacağımız fotoğraflama tekniği ile büyümesini takip ederek ayırt edebiliriz. Genelde bunu tam olarak ayırt edemediğimiz şüpheli durumlarda bu dokulardan bir biyopsi alır ve patolojiye göndeririz ve patoloji bize sonucu bildirir, tedavimizi buna göre yönlendirir.
Gözün içerisinde de kanser olabilir. O zaman da anjiyografi ile ya da optik koherens tomografi dediğimiz metotlarla o tümörü analiz ederiz. Vasküler, yani anjiyo yapısını anjiyo sırasında inceleriz ve kötü mü iyi mi olduğuna karar verebiliriz.
Yorumlar