Göz içi iğne tedavisi nasıl yapılır?
Göz içi iğne tedavisi yapmadan önce gözün yüzeyinde, kirpik diplerinde aktif bir enfeksiyon olmamasına dikkat etmek gerekir. Çünkü çok nadir de görülse, enjeksiyon sonrasında göz içinde enfeksiyon riskine karşı bu gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Göz içi iğne tedavisi genellikle yarı steril şartlarda yahut ameliyathanede yapılması tercih edilir.
Göz içi iğne tedavisi aşamaları
- Enjeksiyon öncesinde katarakt ameliyatında da kullanılan damlalar ile göz yüzeyi uyuşturulur. Bu damlaların özelliği 10 saniye içinde etkisini göstermesidir.
- Uzanmış vaziyette olan hastanın göz çevresine steril örtüler örtülür hastanın gözünü kırpmasını engellemek için göz çevresine hafif yumuşak bir alet takarak göz kapakları açılır.
- Ardından gözün yüzeyi mikrop gelişimini engelleyici ve enfeksiyon önleyici bir takım jeller ile yıkanır.
- 1-2 dakika beklendikten sonra göz içi iğne tedavisi için özel geliştirilmiş, çok ince, kanüllük iğneler ile gözün beyazından belli bir mesafeden olacak şekilde ilaç iğne ile gözün içine enjekte edilir. Bu işlem sadece birkaç saniye sürer.
- İlaç, gözün beyazından yapıldıktan sonra gözün içine gelir ve jel tabakaya nüfuz eder. Bu bölgede 1-1,5 ay kalarak etkinliğini sürdürür.
- İşlem sonrasında göz antibiyotikli damla ile kapatılır. 1-2 saat kapalı kaldıktan sonra hasta evine gittiğinde gözünü açabilir.
- Özellikle enfeksiyon riski olan hastalarda damla yöntemi ile antibiyotik tedavisi 3 gün kadar koruyucu tedavi olarak devam ettirilir.
Yorumlar