Bebek Sağlığı kanalına yeni konu eklendiğinde sizi haberdar edelim mi? E-posta aboneliği için tıklayın
Lokum kullanımı Anadolu'da çok kullanılmakta olan fakat tamamıyla yanlış olan bir yöntem. Yine de Lokumu eriterek ya da kötü bir yöntem olsa da annenin ağzında çiğneyerek emziğin içine koyup bebeğe vermesi yaygın olarak görülüyor.
Gaz problemlerinde bitkisel ilaç faydalı
Gaz probleminde bitkisel ilaçların büyük faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiş. Rezene çayı, papatya gibi çaylar bu bitkisel ilaçlar arasında söylenebilir. Ancak bunların kullanım miktarları çok önemli.
Bitkisel ilaçların kullanım oranı çok önemli
Bu tür bitkisel ilaçları kullanırken kullanım oranının 120 ml'nin üzerine çıkmaması gerekir. Bu miktar göz kararı ile 1 gün içinde en fazla bir çay bardağı anlamına gelir.
İlaçların fazla kullanılması halinde sıfır kalorili bir sıvı verdiğimiz için bebeğin kilo alımı negatif yönde etkilenir.
İlaçların fazla kullanılmasının yarattığı bir diğer problem ise elektrolik dengesizlik oluşumu. Elektrolik dengesizlik sodyum düşüklüğüne neden olarak bebeğin beynine zarar verebilir.
Bu yüzden bitkisel ilaçlar kullanırken bebeğinizin sağlığı açısından kullanım oranı konusunda çok hassas davranmak gerekir.
Tedaviler ilaç dışında yöntemlerle de yapılabilir
Çok yönlü tedavide yaklaşım yaparken ilaç dışında da yöntemler var.
Bebeğin kolik ağlamaları belli saatlerde, mesele 5 ile 8 arasındaysa ve bu saat yaklaşırken anne strese giriyorsa bunu azaltmanın yolu o saatlerde bebeğe banyo yaptırmak, ortam değiştirmek (arabayla gezdirmek gibi) olabilir.
Bebeğin kolik ağlamaları öncesinde arabayla gezdirmek bu ağlamaları azaltmakta çok faydalı olur.
Bir diğer yol ise o saatlere doğru bebeğin babası, anneannesi ya da babaannesi ile bırakmak. Farklı kişilerle olmak bebeğin kolik ağlamasını azaltacaktır.
Kolik ağlamaları sırasında bebek kucağa alınabilir. Eğer bebeğin ağlamalarından anne de çok etkileniyorsa bebeği babası kucağına alıp farklı bir odada dolaştırabilir.
Kucağa almak bebeğin kucağa alışmaması için genelde anneanne ve babaanneler gibi eski kuşakların karşı olduğu bir durum.
Bebeğin kucağa alınmasının hiçbir zararı yoktur. Hatta tam tersi kucağa alınan bebeklerin ilkokulda kendine güvenlerinin diğerlerine oranla daha fazla olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.
Bebeğinizin dikkatini dağıtın
Bir başka yöntem ise elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi gibi elektrikli aletleri çalıştırmak olabilir. Bu tür elektrikli aletlerin çıkardığı sesler bebeğin ilgisini dağıttığı için rahatlamasını sağlar.
Ortam değişikliği dışında bebeğin karnına sıcak havlu koymak ya da masaj yapmak da bebeği rahatlatır.
Bebeğim 14 günlük ve arasıra gaz sancıları oluyor. Kucağıma alınca rahatlıyor, ağlamayı kesiyor. Bence en etkili ilaç anne kucağı.
Cevap ver
Bebeğin sancısı başladığında, saat yönünde göbek deliğinin etrafından bebek yağı ile masaj artı ayaklarının altına yapacağınız masaj yardımcı olacaktır. Çocuk Gelişimi bölümünden mezunum. Aynı zamanda benim oğlumun böyle bir problemi vardı, işinize yarayacaktır.
Cevap ver
Bebegimin gaz sancısı var ve poosunda kaka yaptıgı yer kabardı, yara oldu. Çeşitli yağlar ve ilaçlar kullandım ancak hala geçmedi; başka neler yapabilirim? Süreli gaz sancısı var, uyumuyor ve çok huzursuz. Cevaplamanızı önemle rica ederim. Şimdiden tşkrler
Cevap ver
BEBEĞİMİZİN 11.GÜNÜNDE GÖBEĞİ DÜŞTÜ 14.GÜNÜNDE GÖBEKTE LEKELENME TARZINDA KANAMA OLDU K1 İĞNE YAPILDI. 2 GÜN SONRA TEKRAR LEKELENME ŞEKLİNDE KANAMA GÖRÜLDÜ. KAN TESTİ YAPILDI DEĞERLERİ APTT 42.4, PT AKTİVİTE 108.1, PT INR 0.93 , PT SN 11.1 DOKTORU APTTYİ BİRAZ YÜKSEK BULMUŞ. 5 GÜN SONRA TEKRAR KAN TAHLİLİ İSTEMİŞ, AMA DOKTORUN BAKTIĞI REFERANS ARALIĞI 1 YAŞINDAN BÜYÜKLER İÇİN ANLADIĞIM KADARIYLA BU ARADA KAN TAHLİLİ YAPILMIŞ ARADAN BİRAZ ZAMAN GEÇMİŞ LABORATUVARA GÖTÜRENE KADAR 5.KATTAN -2 KATA TAHLİLİ VERMİŞLER. BU ORANIN YÜKSEK ÇIKMASINA NEDEN OLUR MU? SİZ CE DE BU APTT ORANI YÜKSEK MİDİR? BUNUN NORMAL SINIRI 20 GÜNLÜK BEBEK İÇİN NEDİR? TEŞEKKÜRLER.
Cevap ver
Merhaba Bir arkadaştan acı elma yağı(anadolu adaçayı yağı)'nın bebeklerin ayaklarına ve karnına sürüldüğünde (bir kaç damla) gaz sancısına iyi geldiğini duydum.Böyle bir bitkisel ürünü kullanmanın bebek için bir sakıncası olurmu?
Cevap ver
benim sorum emziren annenin hamile kalma riski olup olmadığı. Biryerden duydum kalmaz diyorlar gerçeklik payı varmı?
Cevap ver
Benım de 6 aylık bır kızım var ve dogduktan 20 gun sonra cok sıddetlı gaz sancıları oldu bebegımın ılac kullandık, gecenın yarılarında arabayla gezdırdık ama en ıyı yontemı yengemın tavsıyesıyle bulduk ve bu sorunu kokten hallettık. Bebegınızı altını alır pozısyona getırın ve ılık sulu pamukla bebegınızın anus bolgesıne su damlatın ınanın gozlerınıze ınanamayacaksınız bebegın ıcınde gaz varsa gazı, kakası varsa kopuk kopuk kakası hemen cıkıyor ve bebek cok dogal bır yontemle rahatlamıs oluyor. Ben bu problemı yasamıs bır anne olarak tum annelere bebegınızın ıcın en dogal yontem olan bu yontemı denemenızı tavsıye edıyorum.