Erkeklerde cinsel kimlik gelişimi nasıl ilerler?
Gelişimin tüm basamaklarında olduğu gibi, çocuklarda cinsel gelişim de çocuğun doğumundan itibaren başlar. Cinsiyet farkı olmaksızın, yaklaşık 2 - 3 yaşına kadar da ortak özellikler göstererek devam eder. Ancak 2 - 3 yaşından itibaren, çocuğun tuvalet eğitimi ile beraber çocuğun cinsel organlarının bezden kurtulup açıkta kalması, çocuğun cinsel organlarını keşfetmesini sağlar. Bunlar ile birlikte çocuğun kardeşlerinin veya diğer aile bireylerinin vücutlarındaki farklılıkları görüp ayırt etmeye başlaması da cinsel kimliğini oluşumundaki ilk basamaktır.
Erkek çocuklarda cinsel kimlik gelişimi
3 - 6 yaş döneminde ise erkek çocuğun anneyi karşı cinsiyet olarak gördüğü ilk örnek olarak görmesi ile birlikte onun vücuduna ilgi duyması, ona yakınlaşması; göğüslerini, cinsel organlarını görmek, dokumak istemesi, kendinden farklı olduğunu gördüğü için cinsel kimlik adı altında değişik kelimeler vermesi, "sen kadınsın, ben erkeğim, sen kızsın, ben erkeğim" tanımlamalarını kullanması, buna paralel olarak da babayı taklit etmesi, onu model alması mümkündür. Baba gibi giyinip tıraş olmak isteme, baba gibi konuşup onun gibi davranma erkek çocuklarda sağlıklı cinsel kimliğin oluşması için olmazsa olmaz şartlardır.
Erkek çocuklarda normal cinsel gelişim süreci
Erkek çocuklarda 3 - 6 yaşlarda anneye yakınlık ve babayı model almanın gerçekleşmesi için çocuğun kendi hemcinsinden olan erkek bireylerle, öncelikle babayla uygun zaman geçirmesi, çocuğun bana ile erkeklere ilişkin davranışlarını taklit etmesi, ama anneye de karşı cinsten bir birey olarak hayranlık duyması normal olan gelişim durumudur. Ancak bunlardan birinde bir aksama olduğunda çocuğun cinsel kimlik gelişiminde bazı eksiklikler ve aksamalar olabilir ki, 5 yaşına kadar bu sürecin çok doyurucu bir şekilde gelişmesi, en geç 5 yaşın sonunda da erkek çocuğun kendi cinsel kimliğini tarif etmesi ve buna uygun davranışlar göstermesi, cinsel kimliğin büyük ölçüde oluşmasını sağlar.
Yorumlar