Cinsel Sağlık kanalına yeni konu eklendiğinde sizi haberdar edelim mi? E-posta aboneliği için tıklayın
Doğum kontrol hapları ilk piyasaya çıktığı 1961 yılından sonra hızla geliştirilmiştir. İlk haplar başta son derece yüksek hormon düzeyine sahipti ve bileşik olarak yan etkisi fazlaydı.
Zamanla geliştirilip daha etkin hormonsal içerik artı daha yüksek koruyuculuk ve daha az yan etkiye ulaştılar. Monofazik, bifazik ve trifazik olarak çeşitleri var.
Bunlar monofazikler baştan sona tüm kutunun aynı, tüm hapların aynı bileşik şeklinde olmasıdır. Bifaziklerde iki değişik tür hap vardır, trifaziklerde de 3 değişik tür hap vardır. Trifazikler normal kadın siklusunu daha bir taklit eder görünümdedir.
Kilo aldırıyor mu?
Zamanla bu hormon dozlarının düşürüldüğünü söylemiştik. Bunlar sonuçta daha az yan etki sonucuna ulaştırır. İlk başta kullananlarda ciddi kilo alma, bulantı, baş ağrısı gibi şikayetler varken, şu anda bu şikayetler çağdaş haplarda, haptan hapa değişmekle beraber en aza inmiştir.
Midemde ülser var ve doğum kontrol hapı kullandığımdan beri midem çok kötü ekşime yapıyor. Ne yapmalıyım, ne önerirsiniz?
Cevap ver
Dogum kontrol hapına ilk kullanımda adet gunu ıcerısınde baslamak sart mıdır yoksa normal bır gunde de baslanabılır mı?
Cevap ver
Evet şart. Farklı bir tarihte başlanırsa ilk günden koruyuculuk gösteremez, adet kanamalarının periyodu değişebilir, ara kanama yapabilir. Bu durum hormon dengesinin bozulduğuna işaret eder zaten. İlk kutuya adet kanamasının ilk beş günü içinde başlanması gerekir. En sağlıklısı da ilk gün başlamak hatta.
Hapı bırakalı bir ay oldu. Bu ay içerisinde eşimle korunmadık. Adetim 2 gün geçti. Hamile olabilir miyim?
Cevap ver
migren ağrısı olan kişinin hangi doğum kontrol hapını kullanması gerekir?
Cevap ver
DOĞUM KONTROL HAPLARINA ADETDÖNEMİNDEN 10-15 GÜN SONRA BAŞLANIRSA HERHENGİ BİR PROBLEM YARATIRMI VE KORUYUCULUK SAĞLAR MI?
Cevap ver
dogum kontrol hap kulanmak istiyorum. mide agrısı yuzunden kulanamiyorum. mide agrisi yapmiyacak dogum kontrol hapı varmı acaba?
Cevap ver
merhaba eşim adet kanamasının bitiminden 5 gün sonra pazartesi günü ilk defa doğum kontrol hapı kullanmaya basladı. Aradan 5 gün gectikten sonra yani cuma yada cumartesi ilişki olduğunda hap etkisini göstermeye baslayacakmı? ilk kullanıma mutlaka adet kanamasının 1-5 günü içinde mi baslamak gerekir? cumaya kadar cevap verirseniz seviniriz ii günler...
Cevap ver
Ben 31 yaşımdayım ve bekarım. İleride hiçbir şekilde çocuk sahibi olmayı düşünmüyorum. Tüp ligasyonu yaptırmak istiyorum. Bu konuda hastane ve hekim secerken nelere dikkat etmeliyim? Bu işlemin her ameliyatta olan ameliyat riskinin dışında riski var mı? Yani tüpleri bağlamak doğal olan bir düzeni bozmak demek, vücut buna bir şekilde olumsuz tepki verir mi? İnanın araştırıyorum ama bu konuyla ilgili yazıların içeriği daha çok işin felsefi, etik, geri dönüşümsüz, vs. olduğu üzerinde duruyor. Benim kararım kesin, bunu tartışmak istemiyorum artık. Yan etkisi olur mu, olmaz mı onu öğrenmek istiyorum. Daha önce yan etkisi yok demişti bazı hekimler ama insan hep maalesef ticari kaygıyla bunları söyledikleri endişesine kapılıyor(özel hastanelerdeki hekimlere sormuştum).Gata'da bir hekim; 40 yaşında ve zaten çocuğu olan ve artık tüplerini bağlatmak isteyen bir bayana bunu önermemiş, doğal olmayan herşey vücuda zarar verir diye. Bunu duyunca korktum. Siz ne dersiniz bu konuda?
Cevap ver
mrb ben ilk defa ilişkiye girecem ama eşimin hamile kalmaması için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. yardımcı olsanız sevinirim.
Cevap ver