Cevaplar

Çocuklarda çarpma veya düşme sonucu kırılan diş saklanmalı mı?
Etiket:
İlginizi çekebilir
UZMANTV Rehber'den cevaplar
sangel
1

Hocam, oğlum 1 yaşında iken ön süt dişlerinden ikisini çarpma sonucu çıktı. Doktora götürdüm ama çıkar dedi. Oğlum 1,5 yaşında oldu ve hala çıkmadı, çok korkuyorum çıkmayacaklar diye. Bana lütfen bir cevap verin acaba oğlumun dişleri tekrar çıkar mı?

Cevap ver

toroslukurt
1

Oğlum 7 yaşında, ön yukarı dişi kırıldı, kökünden çıktı. Acaba yenisi çıkar mı yoksa dişçiye gidip diş taktırmamız gerekli mi?

Cevap ver

imdat61
5

kızımın ağzındakı dişler küçük küçük parcalar halınde. kum tanecıklerı gibi dokuluyor, özellıkle ön dişleri. bu konuda ne gibi önlemler alabılırız? vıtamın eksıklığı veya baska bır hastalık olabılır mı? saygılarımla.

Cevap ver

123475869
2

Ben kola içerken arkadasım yanlıslıkla vurdu ve dişimin küçük bir parcası fırladı. Çözümü var mı?

Cevap ver

ametin
5

Yeni üç yaşına girmiş (erkek) çocuğumun ön üst dişi çarpma sonucu yerinden fırladı. Doktora zamanında götüremedik. Şimdi ne yapmamız lazım, acaba ileride yerine çıkar mı?

Cevap ver

İzlediğiniz cevaba katkıda bulunun
750 karakter hakkınız var 
Gönder
Abone olun

Çocuk Sağlığı kanalına yeni konu eklendiğinde sizi haberdar edelim mi? E-posta aboneliği için tıklayın

Cevapla & izle

Boğmaca nasıl bir hastalık?

Çocuklarda çarpma veya düşme sonucu kırılan diş saklanmalı mı?

Eğer diş kırılmışsa yani kök hâlâ ağız içerisinde ama üst tarafı kırılmış ve düşmüşse o zaman o dişi tekrardan, kırılan parçayı tekrardan kullanmak hemen hemen imkânsızdır ve çok zordur.

Çok nadir durumlarda biz bunu bir restorasyon materyali olarak kullanabiliyoruz. Bazen yapıştırabiliyoruz ama bu çok nadir. O yüzden kırık parçanın saklanması bize çok bir şey kazandırmıyor.

Burada en önemli olay kırık meydana geldikten yani travma meydana geldikten sonra en yakın zamanda hekime gitmektir. Bu sayede hem çeşitli ağrıların önü alınmış, hem de dişin ağızda kalma süresi bir şekilde artırılmış olur.

Eğer yerinden fırladıysa...

Eğer yerinden fırlama gibi bir durum, yani köküyle birlikte yerinden çıkma söz konusuysa, o zaman şunlara dikkat etmek lazım;

- Dişi kökünden değil, ağızda görülen kısmından tutup, kaldırılmalı.
- Çıkan diş akan suyun altında yıkadıktan sonra ya çocuğun dilinin altında ya da annenin dilinin altında veya hiç olmuyorsa ılık bir sütün içinde saklanarak hekime ulaştırmalı.

Uygun ortamda gelen diş tekrardan yerine adapte edilip kullanılabilir. Bu ihtimali kaybetmemek için bu şekilde bir saklama yoluna gitmek lazım.

Her yerdeyiz
İnternet
iPhone
Tivibu
Mobil