Bebekleri alerjiden nasıl koruyabiliriz?
Alerjinin son 10 yılda ileri boyutta arttığını gözlemliyoruz. Neden bu çocuklar giderek daha fazla alerjik oluyor sorusu tabii ki bilim çevrelerinin de araştırdığı bir konudur.
Öncelikle potansiyel alerjik çocuktan bahsetmek gerekir. Artık biliyoruz ki alerji genetik bir hastalıktır. Anne ya da babada herhangi bir alerjik hastalık varsa çocukta bu alerjik hastalığın görülme riski %25'tir. Hem annede hem babada alerjik hastalık varsa çocukta bu risk %50'ye çıkar. Dolayısıyla çok büyük oranda genetik potansiyeli olan bir hastalıktır.
Çevre şartlarıyla da bunun şekillenmesi söz konusudur. Yani genetik olarak aynı potansiyelde doğan iki çocuğun bir tanesinde eğer çevre önlemleri iyi alınırsa alerji gelişmezken diğer çocukta eğer yoğun alerjene maruz kalma söz konusuysa alerjinin daha sık ortaya çıkması söz konusu olabilir.
Alerjik potansiyeli olan bir çocukta dikkat edilecekler
- Anne sütünün en az 6 ay verilmesi önerilir çünkü anne sütünün alerjiden koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.
- İkinci dikkat edilmesi gereken şey sigaradır. Sigara anne karnındayken bile çocuğun alerjik olmasına neden olur. O yüzden gebelikten itibaren sigaranın kesinlikle bırakılması ve çocuğun yaşadığı ortamda hiçbir şekilde sigara içilmemesi gerekir.
- Çocuğun ilk temas ettiği yabancı madde gıdalar olduğu için gıdaların başlanması, vücuda tanıştırılması da büyük önem taşır. 4 - 6 aylık pencere dönemi dediğimiz bir dönemde ek gıdalar uygun bir şekilde, birer hafta arayla başlanmalıdır. Böylece gıda alerjilerinin mümkün olduğunca önüne geçilmesi sağlanır.
- İleri yaşlarda söz konusu olabilecek ve hepimizin en büyük sorunu olan alerji ev tozu akar alerjisidir. Bu alerjiden korunmak için çocuğun yaşadığı ortamdaki halıların kaldırılması, yatağın, yastığın yün ya da pamuk dolgu olmayıp sentetik dolgu maddesinden yapılmış olması ve haftada bir 60 derece gibi bir sıcaklıkta yıkanması gerekir. Ev tozu akarlarının öldürülmesi ileri dönemlerde bu alerjinin gelişmesini engelleyecektir.
Yorumlar