Azınlık hükümeti nedir?
Tek başına iktidar olabilecek milletvekili olmayan bir partinin buna rağmen kurduğu hükümetler azınlık hükğmetidir. Buradaki azınlık tanımlamasının Türkiye'deki farkl etnik kimlikleri tanımlamak için kullanılan azınlık kavramı ile karıştırılmaması gerekir.
Genel seçimler sonrası hiçbir parti tek başına 276 milletvekili sayısına ulaşamadığında hükmetin kurulması için koalisyon ya da azınlık hükümeti seçenekleri gündeme gelir.
Türkiye parlamenter sisteminde hükümetin kurulabilmesi ve kanun yapabilmesi için yasal zorunluluk olmamasına rağmen pratik nedenlerle çoğunluk sandalyesine sahip olması gerekir.
TBMM'de toplam sandalye yani milletvekili sayısı 550'dir. Buna göre bir partinin hükümet kurması ve bu hükümetin diğer partilerin oylarına gerek duymadan güvenoyu alabilmesi ve kanun yapabilmesi için milletvekili sayısının yarısından 1 fazla sayıda yani 276 oy alması gerekir.
Bu sayıdan az oy alan bir parti de Cumhurbaşkanının yetki vermesi halinde hükümet kurabilir. Buna azınlık hükümeti adı verilir. Azınlık hükümeti güvenoyu alsa bile daha sonraki süreçlerde çalışması zor olabilir. Çünkü kanun tekliflerinin ve kararların alınabilmesi için meclisin çoğunluk oyuna ihtiyaç vardır.
Azınlık hükümetleri partiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir seçenek değildir. Çünkü hükümetler kendi programlarını uygulama amacındadır ve bunun için de kendi programı doğrultusunda kanun çıkarma ve kararlar almak ister.
Çoğunluk oya sahip olmayan bir hükümetin programını uygulaması zordur. Ancak diğer partiler azınlık hükümetlerine destek verirse işleyen bir parlamento ortaya çıkabilir.
Yorumlar