Astımdan tamamen kurtulmak mümkün mü?
Astımın durumu altta yatan hastalığın ciddiyetine göre değişmektedir. Ayrıca gerçekten astım olup olmadığı da önemlidir. Hiçbir test yapılmadan sadece şikayetlerine göre teşhis konulmuşsa teşhisin yanlış konulması söz konusu olabilir.
Astım alerjik ve alerjik olan astım olarak iki türdür. Çocuklarda astımın %90'a yakın kısmı alerjiktir. Alerjinin ciddiyeti de önemlidir.
Astım belirtileri olan ancak alerjisi olmayan çocuklarda asıl sorun akciğerlerde hassasiyet olmasıdır. Bu hassasiyet genetik nedene, geçirilen gribal enfeksiyonlara veya akciğerlerdeki daha önce gelişen sorunlara bağlı olabilir. Bu çocuklarda akciğerde hasar gelişmemişse genelde ergenlikle birlikte 9-14 yaşlarında şikayetleri geçer.
Alerjik astım olanların alerjileri hafifse ergenlik döneminde düzelme şansları yüksektir. Alerjisi ciddi olan çocuklarda ise ergenlikte yine bir rahatlama olmakla birlikte düzelme zordur. Bu nedenle bu çocuklara
alerji aşıları yapılmaktadır. Akciğerde hasar gelişen çocuklarda belirtiler hayat boyu devam edebilir.
Astımlı çocuklarda ergenlik döneminde veya 18 yaş civarında şikayetlerde bir rahatlama görülebilir
Alerjik olmayan ve 14 yaşından sonra belirtileri devam eden çocuklarda erişkin tipi alerjik olmayan astım söz konusudur. Bu durumda da akciğerde kalıcı hasarların olup olmamasına göre düzelip düzelmeyeceği belli olur. Kalıcı hasar olanlarda tam düzelme çok zordur.
Sonuç olarak astımlı çocukların düzelip düzelmeyeceği doğru teşhise, astımın türüne, alerjinin ciddiyetine, akciğerde kalıcı hasarın olup olmamasına göre değişmektedir.
Yorumlar