Alt solunum yolu enfeksiyonları nelerdir?
Alt solunum yolu enfeksiyonları akut bronşit, çocuklarda bronşiolit, kronik bronşit, KOAH, zatürre, bronşektazi, tüberküloz yani veremdir. Bunlardan akut bronşit akciğerlerde büyük havayollarının ödemidir. Daha çok çocuklarda görülen küçük havayollarında görülen sorun ise akut bronşiolit olarak adlandırılır. Bunun görülme oranı yüzde 5'tir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarından en sık görüleni akut bronşittir. Bu durum kış aylarında daha sık görülür. Akut bronşit basit bir nezle, larenjit veya farenjitin bronşlara inmesiyle ortaya çıkar. virüslere bağlı akut bronşit hastalığının görülme oranı yüzde 90'dır. Kronik bronşitin akut alevlenmesi de sık görülür. 2 yıl boyunca her yılın en az 3 ayında öksürük ve balgam sorunları görülüyorsa kronik bronşitin akut alevlenmesinde şüphelenilebilir.
Bir diğer sorun da akciğer iltihaplanması olan zatürre hastalığıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Tedavi edilmediğinde ölüme neden olabilir. Özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar risk grubundadır. Her yıl 5 yaşın altında 10-12 milyon çocuk zatürreden dolayı ölmektedir.
Türkiye'de 1 yaş ve altındaki bebek ölüm nedenleri yüzde 50 oranında zatürre kaynaklıdır. Tüberküloz yani verem de çok sık görülür. Mikropla oluşur ve bulaşıcıdır. Her yıl dünyada 8,5 milyon yetişkin kişi verem hastalığına yakalanmakta ve bunların 2 milyon kadarı ölmektedir. Bronşektazi de bir başka sorundur. Nefes borusundan akciğerlere havayı ileten bronşların genişlemesi durumudur. Genellikle akciğer enfeksiyonları bu duruma yol açar. Kızamık, boğmaca, zatürre ve akciğer tüberkülozu bronşektaziye neden olur.
Yorumlar