12 aylık bebeğin fiziksel gelişimi nasıldır?
Bebekler 12. aylarını tamamlayıp, bir yaşlarına bastıklarında artık "çocuk" olurlar. 1 yaşına gelen çocuklarda fiziksel olarak takip ettiğimiz bazı özellikler vardır.
12 ayını tamamlayan ve gününde doğan bebeklerin doğum ağırlıklarının 3 katına ulaşmış olmaları beklenir. Boylarının da doğumdaki boylarının 1,5 katına çıkmış olması beklenir. Örneğin 50 cm doğmuş bir bebeğin bir yaşına geldiğinde boyunun 75 cm olması beklenir. Baş çevresi de doğumdan sonraki aylarda daha hızlı sonra da daha yavaş genişler. Bir yaşındaki bebeklerde baş çevresi ortalama 47 cm. olur.
12 aylık bir çocuğun ortalama kilosu 10 kg, boyu 75 cm, baş çevresi de 47 cm.dir. Ama bu ölçülerin hepsi anne ve babanın genetik özellikleriyle ilgilidir. Fiziksel özellikler genetik mirasımızla bağlantılı olduğu için karşılaştırma yaparken anne-babanın özellikleri de dikkate alınmalıdır. 1
12 ayını dolduran bebekler basit kelimeleri söylemeye başlarlar. "Baba, mamma, meme" gibi kelimeleri söyleyebilirler. Konuşma da genetik bir özelliktir. Kimi bebek daha erken, bazılarıysa daha geç konuşabilir.
1 yaşındaki bebeklerde dişlerin çıkması da önemli bir fiziksel gelişmedir. Bu da çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. 5. ayda diş çıkartan çocuklar olduğu gibi, 15. ayında ilk dişi çıkan çocuklara rastlanabilir. Bebeklerdeki fiziksel gelişimi değerlendirirken mutlaka genetik faktörlere dikkat etmek gerekir.
Yorumlar